Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Βαλσαμόχορτο ή υπερικό για επούλωση πληγών- εγκαύματα-μώλωπες κλπ



Το σπαθόχορτο την εποχή της ανθοφορίας
(Ιούνιος-Ιούλιος στην Β. Ελλάδα)
Το σπαθόχορτο μέσα σε ελαιόλαδο ( 1η μέρα)

Το σπαθόχορτο μέσα σε ελαιόλαδο ( 7η μέρα)



Το τελικό προϊόν (σπαθόλαδο),
έχουμε σουρώσει το μίγμα μετά από μια εβδομάδα παραμονής στον ήλιο.


Στην εποχή των σταυροφοριών το έλεγαν σπαθόχορτο γιατί επούλωνε τις πληγές απο τις μάχες. Το βότανο λέγεται επίσημα υπερικό και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες με εξαιρετικά αποτελέσματα κυρίως για την επούλωση πληγών - ήπιων εγκαυμάτων-μωλώπων (επάλειψη με εκχυλίσμα σε ελαιόλαδο) αλλά και για την θεραπεία του έλκους του στομάχου σε μορφή είτε εκχυλίσματος σε λάδι ( 1 κουταλάκι κάθε πρωί νηστικοί για 40 μέρες )είτε σε μορφή τσαγιού (1-3 κουταλάκια σπαθόχορτο φρέσκο ή αποξηραμένο καλά γεμάτο ρίχνονται σε ένα ποτήρι βραστό νερό και αφήνεται για 10-15 λεπτά πάλι για 40 μέρες).
Σαν εκχύλισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την καταπολέμιση της αυπνίας αλλά και της κατάθλιψης.
To μαζεύουμε κατά προτ'ιμηση τις πρώτες πρωινές ώρες, το πλένουμε και αφου τινάξουμε ώστε να φύγουν τα νερά είτε το βάζουμε μέσα σε βάζο στο οποίο προσθέττουμε ελαιόλαδο μέχρι να καλύψουμε τα μέρη του φυτού και μετά το κρεμάμε σε πολύ φωτεινό μέρος (για εκχύλισμα)είτε το κάνουμε ματσάκια που τα στεγνώνουμε κρεμασμένα σε σκιερό μέρος( για τσάι).
ΠΡΟΣΟΧΗ
*Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από έγκυες ή θηλάζουσες μητέρες .
*Εαν παίρνετε ήδη φάρμακα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας αν επιτρέπεται η παράλληλη λήψη του σπαθόχορτου γιατί αλληλεπιδρά με ορισμένες ουσίες (το υπερικό μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό ορισμένων ενζύμων, κατά συνέπεια χρειάζεται προσοχή όταν χορηγείται ταυτόχρονα με άλλα φάρμακα.) Όσοι χρησιμοποιούν Hypericum θα πρέπει να το σταματήσουν, αν λαμβάνουν φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες: ινδιναβίρη (crivixan), κυκλοσπορίνη (ciclosporin), θεοφυλλίνη (choledyl, theo-dur, uniphyllin, aberten), διγιτοξίνη (digoxin, lanoxin), panwarfin, και αντισυλληπτικά. Επίσης, επειδή το Ηypericum επηρεάζει νευροδιαβιβαστές, μπορεί να αλληλεπιδρά με διάφορα ψυχότροπα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων άλλων αντικαταθλιπτικών.
*η υπερβολική χρήση του μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία.
ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ αλλά λαϊκές μεθόδους αντιμετώπισης παθήσεων που μεταδίδονται από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά .Ιατρικές θεραπείες δίδονται μόνο από τους ειδικούς κατά περίσταση γιατρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου