Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009

Ηλιακός κηροτήκτης (ιδιοκατασκευή)
Η θερμοκρασία μέσα στον κηροτήκτη όταν έξω έχουμε 34 βαθμούς!
Ο ηλιακός κηροτήκτης με ταψί αλουμινίου 50 χ 36 cm που χωράει 1 πλαίσιο και κοστίζει( 14 ευρώ)
Στο κάτω μέρος του ταψιού φαίνεται το κομμάτι που αφαίρεσα και έβαλα στη θέση του σήτα (σχήμα τραπεζίου)


Ο κηροτήκτης ανοιχτός με μικρότερο ταψί χωρίς πλαίσιο (μαύρο για καλύτερη απόδοση)
εδώ φαίνονται τα υπολείμματα μετά το λιώσιμο πολλών κερήθρων και από κάτω φαίνεται το κερί ( μετά την πήξη του μέσα σε άλλο ταψί που περιείχε νερό)Το εσωτερικό χωρίς υαλοβάμβακα( φαίνονται 2 γωνίες -στηρίγματα του ταψιού)Το εσωτερικό με υαλοβάμβακα τοποθετημένο πρόχειρα (αύξηση θερμοκρασίας από 77 σε 114 βαθμούς Κελσίου)
Το τελικό αποτέλεσμα μετά από την δεύτερη τήξη του κεριού και την συλλογή του σε κυλινδρικό πλαστικό σκεύος που είχαμε βάλει μέσα του λίγο νερό.

Ο ηλιακός κηροτήκτης ,πάνω του διακρίνεται το ψηφιακό πολύμετρο.


Η θερμοκρασία περιβάλλοντος ( 10 Ιουλίου ώρα 4 μ.μ )


Η θερμοκρασία μέσα στον κηροτήκτη την ίδια ώρα φτάνει στους 114 βαθμούς βλέπε 1η εικόνα(φαίνεται από κάτω το μαύρο ταψί)
Με λίγα λόγια η κατασκευή είναι απλή.
Φτιάχνετε το ¨κουτί¨ στις διαστάσεις που επιθυμείτε με τις παρατηρήσεις :
1. Το κουτί μας πρέπει με άνεση να χωράει παράλληλα με το τζάμι το ταψί στο οποίο θα βάλουμε το ή τα πλαίσια που θα λιώσουμε σε 1 χρήση δηλαδή αν θέλουμε να κάνουμε έναν μικρό κηροτήκτη που θα λιώνει κάθε φορά 1 μόνο πλαίσιο το ταψί μας θα είναι 50 χ 36 ( υπάρχει στην αγορά στα είδη εξοπλισμού μαγειρείων) άρα το κουτί μας θα πρέπει να έχει εσωτερική επιφάνεια παράλληλη με το τζάμι 60 ως 65 επί 40
εκατοστά.
2. Το κουτί μας στο πάνω μέρος πρέπει να έχει κλίση 35 μοιρών
3. το ανοιγόμενο καπάκι πρέπει να έχει τζάμι διπλό
4. εσωτερικά τοποθετούμε παντού (εκτός από την οροφή) επενδυμένο φύλλο υαλοβάμβακα
5. Στο ταψί μας κάνουμε πλευρικά (στην πάνω πλευρά και σε μια πλάγια)από 2 τρύπες ώστε με ξυλόβιδες σχήματος Γ να μπορούμε να σταθεροποιούμε το ταψί μας παράλληλα με το τζάμι
6.Στον πυθμένα και στην κάτω πλευρά του ταψιού μας ( βλέπε φωτογραφία) αφαιρούμε ένα κομμάτι μήκους 10-15 εκατοστών και βάζουμε στη θέση του σήτα για να περνάει το λιωμένο κερί.
Ο δικός μου ηλιακός κηροτήκτης χωράει μόνο ένα τελάρο και μου κόστισε περίπου 40 ευρώ και λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά τις θερμές ώρες του καλοκαιριού (11 π.μ-6 μ.μ).
Η 1η κερήθρα λιώνει και ρέει σε 10-20 λεπτά , οι επόμενες σε 5 λεπτά κάθε μια
Από κάτω από το ταψί βάζω σκεύος με νερό οπότε διαλύονται σε αυτό υπολείμματα μελιού.
Χρειάζεται (για να καθαρίσει πιο καλά ) στο τέλος να ξαναπεράσει το λιωμένο κερί και να ξαναλιώσει για να δώσει μια ενιαία πλάκα κεριού 2-3 κιλών .
Εύχομαι καλή επιτυχία σε όσους δοκιμάσουν να φτιάξουν μόνοι τους ηλιακό κηροτήκτη.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Αν κάνουμε την κατασκευή αυτή χωρίς υαλοβάμβακα και με ξύλο χωρίς να χρησιμοποιήσουμε εσωτερικά χρώματα ή άλλα χημικά έχουμε φτιάξει μιά τέλεια ηλιακή κουζίνα που σε μαύρο ταψί το καλοκαίρι θα ξεπερνά τους 100 βαθμούς Κελσίου και θα μας μαγειρεύει οικολογικά και οικονομικά χωρίς να ρυπαίνουμε το περιβάλλον .
Έχει βέβαια και μειονεκτήματα όπως:
1. Η απαραίτητη ύπαρξη άμεσης και έντονης ηλιακής ακτινοβολίας ( μέρα και 5-7 μήνες το χρόνο)
2. Η παράταση του χρόνου μαγειρέματος ( κρέας βραστό σε 3 ώρες αντί 20 λεπτά σε μια χύτρα ταχύτητας)
Όμως το φαγητό γίνεται πολύ νόστιμο , δεν ρυπαίνουμε το περιβάλλον ,δεν κοστίζει τίποτα το μαγείρεμα και που ξέρετε μπορεί κάποτε (δεν το εύχομαι) να σας φανεί όχι χρήσιμη αλλά απαραίτητη μια τέτοια κουζίνα ( βλ. παρατεταμμένη έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας για κάποιο λόγο...)

Αρχειοθήκη ιστολογίου