Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή, 6 Απριλίου 2014

Αγριοσπάραγγα .

Τα αγριοσπάραγγα  συλλέγονται για 15-20 μέρες αρχές της άνοιξης (Μάρτιο-Απρίλιο ανάλογα με το υψόμετρο) και υπάρχουν στην Βόρεια Ελλάδα σε περιοχές με υψόμετρο κάτω από τα 800 μέτρα  ενώ  θεωρούνται βότανο με ιαματικές ιδιότητες με θέμα τον καθαρισμό του αίματος...Δεν είναι τυχαίο το ότι λέγανε οι παππούδες ότι καθαρίζει το αίμα  και όταν είχανε προβλήματα νεφρών  ή κοιλόπονους σε εποχή που δεν υπήρχαν σπαράγγια μάζευαν και μετά έβράζαν τις  ρίζες τους και έπιναν το τσάι τους. Τα παράγγια    έχουν  μιά έντονη  αλλά ευχάριστη θα έλεγα γεύση.
 
Τρώγονται σαν σαλάτα με λίγο λαδολέμονο ή  μέσα σε ομελέτα σαν συστατικό τους.
Δεν απαιτεί πολύ χρόνο στο μαγείρεμα (2-3 λεπτά βράσιμο ή τηγάνισμα) όμως είναι χρονοβόρα η συλλογή των σπαραγγιών αλλά και απαιτητική σε κόπο και προσοχή γιατί την εποχή της συλλογής η εξοχή είναι γεμάτη με φίδια είτε θορυβώδη μα ακίνδυνα που είναι προτιμητέα είτε αθόρυβα μα επικίνδυνα (οι γνωστές οχιές).
Ο κόπος όμως πιστέψτε με αξίζει.
Η επαφή με την φύση, το περπάτημα στην εξοχή  αναζοωγονεί πνεύμα και σώμα. 
Οι ιδιότητες του αγριοσπάραγγου ήταν γνωστές στους αρχαίους Έλληνες αλλά και στους Αιγυπτίους που προσέδιδαν σε αυτό θεραπευτικές ιδιότητες για : νεφρά, καρδιά,φλεγμονές ....
Μετά απο την κατανάλωσή του για 1-2 ημέρες τα ούρα  έχουν μια χαρακτηριστική μυρουδιά που οφείλεται στα συστατικά που περιέχει το σπαράγγι.
Περισσότερα  εδώ
:http://www.diatrofi.gr/index.php/food/food/item/2090-%CE%A3%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%B3%CE%B9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου