Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή, 20 Απριλίου 2014

Πως διατηρούμε 10-15 μέρες παντζάρια στο ψυγείο.

Το δοκίμασα και δούλεψε ! Καθαρίζουμε τα βρασμένα παντζάρια αφού πρώτα κρυώσουν και τα βάζουμε μέσα σε ένα τάπερ . Στην συνέχεια τα περιλούζουμε με ξύδι , κλείνουμε το σκεύος και τα βάζουμε στο ψυγείο. Το ξύδι εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριδίων-μικροβίων και έτσι δεν αποσυντίθεται το παντζάρι....Αν προσέξατε στις λαϊκές οι πωλητές κόβουν μήλα ή πατάτες στην μέση και τρίβουν λεμόνι στις κομμένες επιφάνειές τους .Το αποτέλεσμα είναι να μην μαυρίζουν στο σημείο που είναι κομμένα τα μήλα (ή οι πατάτες) για τον ίδιο λόγο το λεμόνι (οξύ) έκανε την δουλειά του εμπόδισε την αποσύνθεση όπως και το ξύδι στο παντζάρι
.
Για το θαυματουργό λεμόνι διαβάστε εδώ: 
http://www.inz.gr/page20.html

Κυριακή, 6 Απριλίου 2014

Αγριοσπάραγγα .

Τα αγριοσπάραγγα  συλλέγονται για 15-20 μέρες αρχές της άνοιξης (Μάρτιο-Απρίλιο ανάλογα με το υψόμετρο) και υπάρχουν στην Βόρεια Ελλάδα σε περιοχές με υψόμετρο κάτω από τα 800 μέτρα  ενώ  θεωρούνται βότανο με ιαματικές ιδιότητες με θέμα τον καθαρισμό του αίματος...Δεν είναι τυχαίο το ότι λέγανε οι παππούδες ότι καθαρίζει το αίμα  και όταν είχανε προβλήματα νεφρών  ή κοιλόπονους σε εποχή που δεν υπήρχαν σπαράγγια μάζευαν και μετά έβράζαν τις  ρίζες τους και έπιναν το τσάι τους. Τα παράγγια    έχουν  μιά έντονη  αλλά ευχάριστη θα έλεγα γεύση.
 
Τρώγονται σαν σαλάτα με λίγο λαδολέμονο ή  μέσα σε ομελέτα σαν συστατικό τους.
Δεν απαιτεί πολύ χρόνο στο μαγείρεμα (2-3 λεπτά βράσιμο ή τηγάνισμα) όμως είναι χρονοβόρα η συλλογή των σπαραγγιών αλλά και απαιτητική σε κόπο και προσοχή γιατί την εποχή της συλλογής η εξοχή είναι γεμάτη με φίδια είτε θορυβώδη μα ακίνδυνα που είναι προτιμητέα είτε αθόρυβα μα επικίνδυνα (οι γνωστές οχιές).
Ο κόπος όμως πιστέψτε με αξίζει.
Η επαφή με την φύση, το περπάτημα στην εξοχή  αναζοωγονεί πνεύμα και σώμα. 
Οι ιδιότητες του αγριοσπάραγγου ήταν γνωστές στους αρχαίους Έλληνες αλλά και στους Αιγυπτίους που προσέδιδαν σε αυτό θεραπευτικές ιδιότητες για : νεφρά, καρδιά,φλεγμονές ....
Μετά απο την κατανάλωσή του για 1-2 ημέρες τα ούρα  έχουν μια χαρακτηριστική μυρουδιά που οφείλεται στα συστατικά που περιέχει το σπαράγγι.
Περισσότερα  εδώ
:http://www.diatrofi.gr/index.php/food/food/item/2090-%CE%A3%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%B3%CE%B9

Παρασκευή, 4 Απριλίου 2014

Αρχειοθήκη ιστολογίου