Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Παρασκευή σπιτικού λικέρ λεμόνι και γλυκού κουταλιού λεμόνι

1. Πλένουμε τα λεμόνια ( προτιμώντας δικά μας λεμόνια ή κάποιου γνωστού που δεν τα έχει φλομώσει στα φάρμακα)
2. Παίρνουμε τον κίτρινο λεπτό φλοιό των λεμονιών χρησιμοποιώντας μαχαίρι (όπως στην εικόνα)
και τον τοποθετούμε σε γυάλινο  σκεύος που αφού το γεμίσουμε με κάποιο αλκοολούχο ποτό όπως τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο  ή κονιάκ και κλείνουμε το σκεύος(στην επόμενη εικόνα το αριστερό σκεύος είναι ήδη κλειστό)

3. Ανακινούμε κάθε μια -δυο μέρες και μετά από 2 εβδομάδες στραγγίζουμε πρώτα με στραγγιστήρι και μετά με χωνί που έχουμε βάλει μέσα φίλτρο καφέ οπότε παίρνουμε καθαρό το κίτρινο διαυγές μας διάλυμα.
4. Ετοιμάζουμε σιρόπι σε ποσότητα περίπου ίση με το διάλυμά μας ώστε τελικά το λικέρ μας να είναι 20-25% v/v σε αλκοόλ και 25% v/v σε ζάχαρη.
Παράδειγμα 
Αν έχουμε χρησιμοποιήσει τσίπουρο 500 ml (αυτό έχει περίπου 50% αλκοόλ ) θα φτιάξουμε άλλα 500 ml σιρόπι χρησιμοποιώντας 1-1 νερό με ζάχαρη που θα βράσουμε για 5 λεπτά.
Αν βάλουμε 400 γραμμάρια νερό και άλλα τόσα ζάχαρη θα γίνει ζαχαρόνερο όχι 800 αλλά περίπου 600ml  ( που βέβαια θα ζυγίζει 800 γραμμάρια) όμως με το βράσιμο θα εξατμιστεί ένα μέρος του και θα μείνουν 500ml περίπου.
5. Αφού κρυώσει το σιρόπι αρκετά ώστε να είναι χλιαρό  το ανακατεύουμε με το λεμονάτο αλκοολούχο διάλυμά μας και έτσι έχουμε 1000 ml λικέρ με περιεκτικότητα 25% v/v σε αλκοόλ και 
περίπου 30 %w/w σε ζάχαρη που όμως είναι γευστικότατο.
Με ίδιο τρόπο έκανα και λικέρ πορτοκαλιού και μανταρινιού που όμως στο μανταρίνι έβαλα λίγα καρφάκια γαρύφαλλο  και ξυλάκι κανέλας ενώ στο πορτοκάλι έβαλα λίγη σκόνη μαστίχας Χίου...
Υ.Γ
To λευκό μέρος του φλοιού των λεμονιών γίνεται υπέροχο γλυκό κουταλιού :
1. βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τον κομμένο σε κομματάκια μεγέθους μεγάλου φασολιού φλοιό για 4-5 λεπτά 
2. Στραγγίζουμε και έτσι έχει ξεπικρίσει ο φλοιός 
3. Κάνουμε σιρόπι με αναλογία 3 μέρη ζάχαρη-1 μέρος νερό και μόλις διαλυθεί η ζάχαρη ρίχνουμε τις φλούδες μέσα και βράζουμε ανακατεύοντας 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Τον καρπό του λεμονιού τον στοίβουμε και βάζουμε τον ζωμό σε νάιλον παγοθήκες στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση (τοποθετούμε ένα παγάκι σε μικρό ποτηράκι και όταν λιώσει έχουμε χυμό λεμονιού)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου