Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Η λύση του φαινομένου Mpemba.



 Σύμφωνα με το παράδοξο φαινόμενο  Mpemba   νερό  θερμοκρασίας 100 βαθμών Κελσίου παγώνει γρηγορότερα από λιγότερο ζεστό νερό 35 βαθμών  Κελσίου.(http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=464343&h1=true#commentForm).
Επειδή θεώρησα άτοπη αυτήν την θεωρία πειραματίστηκα χρησιμοποιώντας υλικά -συσκευές απο το σπίτι (ψηφιακό πολύμετρο με αισθητήρα θερμοκρασίας αξίας 10 ευρώ-θερμόμετρο δωματίου αξίας 1 ευρώ-πλαστικό δοχείο από συσκευασία γιαουρτιού 1 λίτρου-τον καταψύκτη του σπιτιού και το χρονόμετρο του κινητού ).
Η μέθοδος : αφού έβαλα αρχικά  μέσα στο πλαστικό δοχείο 450 γραμμάρια βραστό νερό τοποθέτησα μέσα στο δοχείο τον αισθητήρα θερμοκρασίας και τον σύνδεσα με το καλώδιό του με το πολύμετρο που το έβαλα πάνω από τον καταψύκτη ενώ παράληλα ενεργοποίησα το χρονόμετρο και κατέγραφα τις ενδείξεις του ανά 5 λεπτά, ταυτόχρονα είχα το θερμόμετρο δωματίου μέσα στον καταψύκτη ώστε να ελέγχω την θερμοκρασία του που βρέθηκε -16 βαθμούς Κελσίου.Όταν άρχισε η καταγραφή στο 1ο πείραμα η
το ψηφιακό θερμόμετρο έδειχνε 90 βαθμούς  Κελσίου και μετά από 155 λεπτά έδειχνε 0 βαθμούς Κελσίου (υγρή κατάσταση του νερού) όπως φαίνεται και στο διάγραμμα με τις μπλέ βούλες η θερμοκρασία παρέμεινε ίδια μέχρι το 240ο λεπτό καθώς συνυπήρχαν υγρό νερό και πάγος μέσα στο δοχείο και απλά αυξάνονταν με τον χρόνο το ποσοστό του πάγου ενώ μειώνονταν το ποσοστό το υγρού νερού.
Το πείραμα ξανάγινε με τις ίδιες συνθήκες την άλλη μέρα με μόνο μια διαφορά : η αρχική θερμοκρασία του νερού ήταν 30 βαθμοί Κελσίου και η καταγραφή των μετρήσεων στο διάγραμμα  έγινε με κόκκινες βούλες και για να είναι εύκολη η σύγκριση ξεκίνησα από το ίδιο χρονικό σημείο που το θερμόμετρο στο 1ο πείραμα έδειχνε 30 βαθμούς Κελσίου.
Σας παρουσιάζω τα αποτελέσματα :

Για να δείτε το διάγραμμα καλύτερα κάντε κλικ πάνω του .
Είναι φανερό ότι ο μύθος καταρίφθηκε και οι νόμοι της Φυσικής ...εξακολουθούν να ισχύουν.
Η εξέλιξη του φαινομένου ήταν η αναμενόμενη δηλαδή η ψήξη του νερού από τους 90 ως τους 30 βαθμούς Κελσίου κράτησε 50 λεπτά και από εκεί και πέρα η πορεία της ψύξης του νερού ήταν ίδια και για τα δυο πειράματα.
Εγώ έχασα 240+190=430 min ...παίζοντας τον μικρό ερευνητή , κάπου αλλού ένας άλλος ίσως γελάει γιατί κατάφερε να με κάνει να παίξω το παιχνίδι <<το  παιδί-επιστήμονας>> όμως μου έμεινε η ικανοποίηση ότι απέδειξα ότι δεν υπάρχεο κανένα παράδοξο απλά υπάρχει μια λάθος υπόθεση της ύπαρξης ενός ανύπαρκτου φαινομένου !
Όσο για το έπαθλο το χαρίζω σε αυτόν που είχε την ιδέα να διαδώσει την ύπαρξή του  !

10 σχόλια:

  1. Μάλλον δεν έχεις διαβάσει καν τι είναι αυτό το φαινόμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. thanos 713
    σίγουρα θα αστειεύεσαι ή δεν καταλαβαίνεις ότι διαβάζεις ,δεν μπορώ να εξηγήσω αλλοιώς την άποψή σου.
    Είναι φανερό ότι άλλο πράγμα είναι η Φυσική και άλλο πράγμα η ...φαντασίωση του καθενός !
    Η υπόθεση(ότι παγώνει πρώτα το νερό των 99 βαθμών Κελσίου και αργότερα το νερό των 35 βαθμών ) της οποίας ζητείται η ερμηνεία είναι λανθασμένη και άρα η απάντηση είναι ξεκάθαρη :έχουμε μια λάθος υπόθεση και άρα δεν υπάρχει φαινόμενο για ερμηνεία αφού αυτό δεν ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΣ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ.
    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Ανώνυμε
    εκανα 2 πειράματα.
    Στο πρώτο πείραμα έβαλα στην κατάψυξη (μέσα σε ένα κλειστό τάπερ)ορισμένη ποσότητα νερού (450 γραμ.)θερμοκρασίας 90 βαθμών Κελσίου και κατέγραφα ανά 5 λεπτά την εξέλιξη της θερμοκρασίας του νερού μέσα στο τάπερ.
    Επανέλαβα την άλλη μέρα σε ίδιες συνθήκες το πείραμα με αρχική θερμοκρασία του νερού τους 30 βαθμούς Κελσίου και κατέγραψα τις μετρήσεις.
    Στο διάγραμμα φαίνονται οι μετρήσεις(μπλέ βούλες για την πορεία του νερού των 90 βαθμών και κόκκινες για το νερό των 30 βαθμών) και προκύπτει το συμπέρασμα ότι πρώτα παγώνει το νερό των 30 βαθμών και μετά παγώνει το νερό των 90 βαθμών......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ απλά, το φαινόμενο παρατηρείται κάτω από ορισμένες συνθήκες τις οποίες δεν γνωρίζεις γιατί απλά διάβασες για το παραπάνω φαινόμενο μόνο από μία πηγή και ήθελες μόνο και μόνο να το απορρίψεις χωρίς να το ξέρεις καλά καλά. Βρες τις συνθήκες, και τα ξαναλάμε.

    Υ.Σ. Μην είσαι Τσόλκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εδώ και ένα χρήσιμο link http://www.physics.adelaide.edu.au/~dkoks/Faq/General/hot_water.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Loipon paidia to peirama exei ws e3eis,pas rwssia stous -30pairneis ena kouva i pothri me nero>30 C kai ton adeiazeis me dynamh sthn atmosfaira,to nero paramenei nero,ok twra perneis ena kouva i pothri me 100 C nero kai kai 3anakaneis thn idia diadikasia mono pou twra to nero ginetai ''xioni'' dhladh pagwnei,mhn fantasteite kana pagodromio alla kati san nifades xioniou...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου