Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Πολλαπλασιάστε εύκολα την λεμονιά σας με εναέρια καταβολάδα!

ΥΛΙΚΑ

  • ένα άδειο μικρό διάφανο μπουκάλι νερού χωρίς καπάκι και με ανοιγμένο κατά το ήμισυ πυθμένα (με ένα ψαλίδι αφαιρούμε έναν κυκλικό  δίσκο από το κέντρο του πυθμένα)
  • 1 κιλό ελαφρύ χώμα
  • ένα φυτό λεμονιάς σχετικά μεγάλο ( ώστε να έχει ξυλώδες κλαδί για στήριγμα του μπουκαλιού)
  • νερό
  • ψαλίδι ή κοφτερό μαχαίρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
1.Διαλέγουμε ένα κλαδάκι μήκους 40 εκατοστών περίπου
2.Βγάζουμε τα φύλλα 10 πόντους από την κορυφή και κάτω ως 30 πόντους από αυτήν.
3.Χαράζουμε την φλούδα σε μήκος 2-3 εκατοστά με κοφτερό μαχαίρι  σε 2-3 σημεία στους 20-25 πόντους από την κορυφή του κλαδιού.
4.Εισάγουμε προσεκτικά το κλαδάκι από το στόμιο ενός άδειου μπουκαλιού νερού 500 ml  ώστε να βγει η κορυφή του κλαδιού μας από τον ανοιγμένο κατά το ήμισυ πυθμένα  κατά 10 περίπου εκατοστά
5.Κρατάμε  αντεστραμμένο το μπουκάλι .ώστε ο πυθμένας να είναι πάνω και αφού στομώσουμε το στόμιο με τάπα από χαρτί υγείας ή χαρτοπετσέτα .γεμίζουμε το μπουκάλι με ελαφρύ χώμα και στην συνέχεια δένουμε το μπουκάλι σε ένα κοντινό κλαδί ώστε να βλέπει προς τα πάνω ο πυθμένας.
6.Ποτίζουμε από τον ανοιχτό πυθμένα και φροντίζουμε για 1 περίπου μήνα να έχει πάντα υγρασία το χώμα.
ΤΕΛΟΣ
7.Μόλις δούμε αρκετές ρίζες μέσα στο διάφανο μπουκάλι κόβουμε το κλαδάκι λίγο πιο κάτω από το στόμιο και το φυτεύουμε εκεί που επιθυμούμε αφού πρώτα με ένα ψαλίδι έχουμε κόψει προσεκτικά το μπουκάλι κατά μήκος  (από το στόμιο μέχρι και τον πυθμένα)ώστε να αναπτυχθεί ελεύθερα το ριζικό σύστημα.
Καλή επιτυχία

Στην 1η φωτογραφία (όπως και στην αρχή της ανάρτησης) διακρίνεται το μπουκάλι δεμένο με το στόμιο προς τα κάτω όπως περιέγραψα.

Στην  2η φωτογραφία  διακρίνεται το 2ο μάλλον αποτυχημένο πείραμα  στο οποίο απλά μπήκε το κλαδί μέσα στο μπουκάλι( αν και φαίνονται 3 φύλλα  σε βλαστό που έσκασε από μάτι έξω από το μπουκάλι, θα φανεί αν τροφοδοτείται από την αρχική ρίζα όταν το αποκόψω από το μητρικό  φυτό)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου