Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011

Η καταγωγή του Κεμάλ Ατατούρκ.

Ήταν Εβραίος ο Κεμάλ;

«Αγρότη» έκανε τον Κεμάλ Ατατούρκ ο διευθυντής του Μουσείου του Τοπ Καπί, προκειμένου να αποφύγει μια «ενοχλητική ερώτηση»Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τζουμχουριέτ ο Τούρκος καθηγητής και διευθυντής του Μουσείου του Τοπ Καπί κ. Ιλμπέρ Ορταϊλί συμμετείχε σε μια εκδήλωση που οργάνωσε το Τurkish Forum στο Λονδίνο.Ο κ. Ορταϊλί στην ομιλία του ανέφερε ότι υπάρχουν δυο Ευρώπες, η ιταλική και η αγγλική. Η Ιταλία είναι η κοιτίδα του κλασσικού πολιτισμού, αλλά για την Αγγλία οι γνώσεις των Τούρκων είναι περιορισμένες. Πρέπει, τόνισε, να μάθουμε την Αγγλία γιατί οι Βρετανοί είναι οι πνευματικοί καθοδηγητές της αμερικανικής πολιτικής. Οι ΗΠΑ δεν κάνουν βήμα αν δεν ζητήσουν τη γνώμη της Βρετανίας.


Το ενδιαφέρον σημείο της ομιλίας του εστιάζεται στο ερώτημα που του έκανε ένας ακροατής που ζήτησε να μάθει αν είναι αλήθεια αυτά που γράφονται για τον Κεμάλ Ατατούρκ, ότι «ήταν Εβραίος και πράκτορας των Άγγλων». Ο κ. Ορταϊλί εντυπωσίασε με την άκρως επιστημονική απάντησή του: «Ο Κεμάλ ήταν αγρότης και δεν μπορεί να ήταν Εβραίος, γιατί οι Εβραίοι δεν γίνονται αγρότες»!
Πώς ήταν αγρότης ο Κεμάλ που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στο σπίτι που επισκέπτονται όλοι οι Τούρκοι και επισκέφθηκε πρόσφατα ο κ. Νταβούτογλου; Επίσης ο πατέρας του ήταν τελωνειακός υπάλληλος. Δηλαδή δημόσιος υπάλληλος και φυσικά όχι αγρότης. Μόνο ο παππούς του, ο πατέρας της Ζουμπεϊντέ χανίμ ήταν επιστάτης σε ένα αγρόκτημα στο Λαγκαδά. Ο Κεμάλ ακολούθησε στρατιωτικές σπουδές και δεν είχε καμία σχέση με τις αγροτικές δουλειές. Αυτά γράφει η επίσημη τουρκική ιστοριογραφία. Γιατί τότε ο έγκριτος καθηγητής έδωσε μια τέτοια απάντηση;

Θέμα: Η Εβραϊκή καταγωγή του Μουσταφά Κεμάλ και του Ενβέρ Πασά γραμμένη σε αμερικανικές εφημερίδες
Πηγή: The Literary Digest ( εφημερίδα που δημοσιευόταν στις ΗΠΑ) 
14 Οκτωβρίου 1922, σελίδα: 50
Ισπανός Εβραίος στην Καταγωγή, ορθόδοξος (σουνίτης) Μουσουλμάνος από γεννησιμιού και ανατροφής, ο οποίο έχει εκπαιδευτεί σε μια πολεμική γερμανική σχολή, πατριώτης, μαθητής των εκστρατειών των παγκοσμίως μεγάλων στρατηγών, συμπεριλαμβανομένου του Ναπολέοντα, και του Κραντ Λι - αυτά λέγονται ότι είναι μερικά έξοχα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του νέου "έφιππου άνδρα" που έχει εμφανιστεί στην Εγγύς Ανατολή. Είναι ένας πραγματικός δικτάτορας, όπως οι ανταποκριτές μαρτυρούν, ένας άνδρας του τύπου ο οποίος είναι ταυτόχρονα η ελπίδα και ο φόβος για έθνη που έχουν κατασπαραχτεί από ανεπιτυχείς πολέμους.Η ενότητα και η δύναμη είχε
 επανέλθει σε μεγάλο βαθμό πίσω στην Τουρκία μέσω της θέλησης του Μουσταφά Κεμάλ Πασά.
Άλλο σχόλιο :πηγή  Nireas (zoo.gr)
Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, o ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους, και ο "Πατέρας των Τούρκων" γεννήθηκε το 1881 στην πόλη της Θεσσαλονίκης και ήταν Εβραϊκής καταγωγής από την αίρεση των Ντονμέδων.Οι Ντονμέδες αριθμούσαν κοντά στα 15,000 άτομα, και ήταν μια υπόγεια αίρεση Σαμπεταϊνών Εβραίων που είχαν μουσουλμανικά ονόματα, και που προς τα έξω συμπεριφέρονταν ως Μουσουλμάνοι, αλλά κρυφά πίστευαν στον Σαμπετάι Σέβι, τον ψευδή Μεσσία του 17 ου αιώνα, και διεξήγαγαν προσεκτικά φυλασσόμενες προσευχές και τελετουργίες στο όνομα του.Οι Ντονμέδες ήταν απόγονοι των Σεφαρδιτών Εβραίων που ζούσαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία ( Ανδαλουσία) για αιώνες, μέχρι που οι Μουσουλμάνοι Άραβες έχασαν τον έλεγχο της Ανδαλουσίας από τους Χριστιανούς.Οι Χριστιανοί έδωσαν στους Εβραίους την δυνατότητα επιλογής μεταξύ θανάτου, αλλαξοπιστίας, και την εξορία, έτσι βρήκαν το άσυλο και την ευτυχία τους στις Οθωμανικές χώρες του Σουλτάνου, στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του 1492.Τις μέρες της ανταλλαγής των Ελληνικών και Τουρκικών πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι Ντονμέδες της Θεσσαλονίκης προσπάθησαν να αναγνωριστούν ως μη Μουσουλμάνοι για να αποφευχθεί η αναγκαστική μεταφορά τους προς την Ανατολία. 
Οι παππούδες του Κεμάλ Ατατούρκ, από την πλευρά της μητέρας του, έγιναν μουσουλμάνοι το 1834, ώστε να μην φορολογούνται από την Οθωμανική Αρχή.Η μητέρα του Ατατούρκ, η Ζουμπεϊντέ προερχόταν από τα βουνά δυτικά των Ιωαννίνων, κοντά στα σημερινά Αλβανικά σύνορα.Για την προέλευση του πατέρα του, Αλί Ριζά, ελάχιστα είναι γνωστά. Ο Ατατούρκ ήταν πάντοτε απρόθυμος να αποκαλύψει πράγματα σχετικά με το οικογενειακό του δέντρο.Ο Ατατούρκ θα είχε βάσιμους λόγους για να αποκρύψει τη προέλευση του από Ντονμέδες.Οι Ντονμέδες (οι οποίοι παντρεύονταν μόνο μεταξύ τους) όχι μόνο περιφρονούνταν από την υπόλοιπη κοινωνία, αλλά και ορίζονταν ως αιρετικοί και από τους Μουσουλμάνους και από τους Εβραίους.
 Σχόλιο του Χρ. Κογκαλίδη
Μικρή σημασία έχει για μένα η καταγωγή του Κεμάλ -σημασία έχει ότι δικαίως υπήρξε μεγάλος ηγέτης για τους Τούρκους αλλά και καταστροφέας για τον ελληνισμό και κυρίως για τον ποντιακό ελληνισμό. Σήμερα εγώ ως απόγονος ποντίων  από την Τραπεζούντα θα κατοικούσα στα εδάφη των προγόνων μου που τώρα χάθηκαν οριστικά και είναι ΞΕΝΟΣ τόπος...αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα !

Αρχειοθήκη ιστολογίου