Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Είναι χρήσιμη η μελισσοκομική ζυγαριά;



Ο Παναγιώτης.

Το κόστος αγοράς της μελισσοκομικής ζυγαριάς είναι σήμερα 520 ευρώ.
Ορισμένοι μελισσοκόμοι δηλώνουν ενθουσιασμένοι με αυτήν όμως διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την αναγκαιότητα της αγοράς λόγω του κόστους της που το θεωρούν υψηλό.
Από την εμπειρία της χρήσης της έχω να πω τα εξής :
  1. Το κόστος συγκριτικά με την τιμή της στην Ευρώπη είναι 50% πιο κάτω και περιθώρια για φθηνότερη τιμή δεν υπάρχουν
  2. Την αγοράζουμε αν κάνουμε νομαδική μελισσοκομία ή το μελισσοκομείο μας βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας μας οπότε ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ  χρόνο και χρήμα αφού χρειαζόμαστε λιγότερες επισκέψεις σε αυτό
  3. Απόσβεση γίνεται πολύ σύντομα ( ακόμα και σε ένα μήνα) αρκεί  να την αξιοποιήσουμε  σωστά
  4. Την αγοράζουμε αν έχουμε σαν στόχο να αυξήσουμε την παραγωγή μας και διαθέττουμε έναν ικανό αριθμό  κυψελών (τουλάχιστον 40). Εγώ που έχω 20 περίπου  κυψέλες την αγόρασα ...έτσι για την χαρά της ενασχόλησης με την μελισσοκομία και περιμένω καθημερινά με λαχτάρα πότε θα έρθει η  ώρα που έχω δώσει εντολή να μου στείλει την ζύγιση (ούτε στα πρώτα ραντεβού μου δεν έκανα έτσι).
  5. Έχουμε  μεγάλο κέρδος αφού μεγιστοποιούμε την απόδοση του μελισσοκομίου μας όταν είναι στην διάθεσή μας πληροφορίες από όσο το δυνατόν περισσότερες ζυγαριές .Πως όμως μπορεί να γίνει αυτό; Η απάντηση είναι απλή :  με συνεργασία 2 ή και περισσότερων μελισσοκόμων  αφού η ζυγαριά μπορεί να ρυθμιστεί να στέλνει καθημερινά sms σε όσα τηλέφωνα θέλουμε (με κόστος  ανά sms από 3 λεπτά ανάλογα με την εταιρεία στην οποία ανήκει η κάρτα ).
ZΩΝΤΑΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΤΗΣ ΖΥΓΑΡΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
Ο Παναγιώτης μου ζήτησε να του βρω θέση για να μετακομίσει τα μελίσσια του στον Άγιο Νικόλαο κατά τις 15 Σεπτέμβρη. Πράγματι του βρήκα μια ωραία θέση κοντά στην ΧΑΝΘ (κατασκηνώσεις) η οποία και τον περιμένει από τα τέλη Αυγούστου.
Ο Παναγιώτης όμως βλέποντας ότι καθυστερεί το 2ο βάρεμα αφού η ζυγαριά έδινε αρνητικές ενδείξεις(ως - 300γραμμάρια την ημέρα)  έκανε την σωστή κίνηση :μετακόμισε στο Άσπρο του Κιλκίς όπου βάρεσε ο πολύκομπος και εκεί παίρνει θετικές ένδείξεις (+300 ως+ 800 γραμμάρια κάθε μέρα).
Έτσι έχει φτάσει η κυψέλη του στα 50 κιλά (από 40 κιλά που πήγε) άρα πήρε 10 κιλά επιπλέον ενώ αν είχε έρθει στον Άγιο θα γινόταν 35 κιλά δηλαδή θα έχανε 15 κιλά συγκριτικά .
Το κέρδος είναι πολλαπλό : διατήρησε μελίσσια γονεμένα και παράληλα αύξησε το βάρος τους έτσι τώρα που θα έρθει στον Άγιο σε λίγες μέρες η συλλογή μελιού θα είναι ακόμα πιό μεγάλη από αυτήν που θα είχε με αδύνατα μελίσσια...
Αν υπολογίσει κανείς αυτές τις διαφορές βάρους  επί 40  ας πούμε κυψέλες είναι 600 κιλά σε 15 ημέρες , έτσι δικαιολογείται η τοποθέτησή μου ότι είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΦΟΔΙΟ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ  Η ΖΥΓΑΡΙΑ !
Καλές σοδειές σε όλους .


Η ζυγαριά (δείχνει βάρος κυψέλης-μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη ένδειξη-ποιότητα σήματος κινητής τηλεφωνίας-θερμοκρασία περιβάλλοντος  την ώρα της αποστολής του σήματος -μπορεί να εντοπιστεί η ακριβής θέση της ζυγαριάς και ο νέος χρήστης της σε περίπτωση κλοπής )

4 σχόλια:

  1. την καλημερα μας σε ολους,...μην γραψεις αλλα γιατι του χρονου που θα την θελω δεν θα εχετε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ καλα ολα αυτα φιλε μου και εγω την ζαχαρωνω.
    πιστευω πως ειναι ενα πολυ καλο εργαλειο για του επαγγελματιες και οχι μονο.
    στην γιορτη μελιου θα υπαρχει να την δουμε απο κοντά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τάσο
    θα μεταφέρω την επιθυμία σου ,πάντως αν και τα σχόλια είναι πολύ καλά (και ο κος Θρασυβούλου πήρε δυο )ο Παναγιώτης δεν είναι ευχαριστημένος αφού έχει αρνητικό ισολογισμό και όπως μου μετέφερε δεν ασχολείται άλλο με βελτιώσεις της αφού δεν βλέπει ενδιαφέρον (του πρότεινα να βάλει επιπλέον στοιχεία όπως σχετική υγρασία κ.α ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιστεύω ότι είναι μια καλή πρόταση! Να ρωτήσω όμως κάτι. Σε περίπτωση ξαφνικής απώλειας βάρους π.χ. σε περίπτωση κλοπής μπορεί να προβλεφθεί να στέλνει ένα sms sos? και κάτι ακόμη. Mε μικρό επιπλέον κόστος, αντί δηλαδή να θες πχ 5 συσκευές στο μελισσοκομείο προκειμένου να παίρνεις ένα ποιο αντιπροσωπευτικό δείγμα, με κάτι σαν δύκτιο θα μπορούσε να ελέγχει περισσότερες από μια κυψέλες? Που ξέρεις εκτός από ζυγαριά ίσως γίνει και αντικλεπτικό σύστημα!!!! http://www.lesvoshoney.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου