Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2010

H ...ελεύθερη ελληνική οικονομία.

ΟΙ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Τιμή καθαρού οινοπνεύματος 245 ml , 95ο :
market γειτονιάς 4.5 ευρώ (Άγιος Νικόλαος)
super market dia Θεσ/νίκης (Καυταντζόγλου) 5,20 ευρώ
super market Μασούτης (200 ml) 7,98 ευρώ (Λεωφ. Στρατού).
Έφριξα γιατί είχα αγοράσει πρόσφατα από κατάστημα χημικών-φαρμακευτικών που βρίσκεται στην Πλατεία Αριστοτέλους 6 ευρώ τα 1000ml δηλαδή 6/5=1,20 ευρώ τα 200 ml .
Δεν έψαξα πόσο αγοράζει το λίτρο ο τελευταίος στην συσκευασία των 4 λίτρων που το παίρνει και το επανασυσκευάζει μετά σε συσκευασία του 1 λίτρου μεταπωλώντας το 6 ευρώ το λίτρο...
Άρα τελικά αν ξέρω λίγη αριθμητική ισχύει το εξής στο χωριό η τιμή είναι 4,5*200/245/1,20=3,06=3ο6% της τιμής του καταστήματος των χημικών ενώ ας πούμε σε ένα μεγάλο μαρκετ όπως του Μασούτη η διαφορά είναι 7,98/1,20= 7,48=748% πιο πάνω με άλλα λόγια στον Μασούτη παίρνεις 1 μπουκάλι και στο κατάστημα Χημικών 7,48 μπουκάλια δηλ. ούτε...καν 8(φυσικά ίδια πάνω -κάτω είναι η κατάσταση και στα άλλα μεγάλα πολυκαταστήματα όπως praktiker κλπ όπου σε πολλά είδη οι τιμές είναι πιο υψηλές και από τα ...μικροκαταστήματα των χωριώνκαι φυσικά τα λεφτά από τα κέρδη τους φεύγουν στο εξωτερικό...).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Μία είναι η λύση ...μείωση του μισθού του προσωπικού και αύξηση των τιμών στα προϊόντα , μπας και δεν πάνε μέσα από τα χρέη οι άνθρωποι !!!
Και τώρα που πέφτουν διαρκώς οι μισθοί καιρός είναι να αποκτήσουμε καταναλωτική συνείδηση και να ελέγχουμε τις τιμές προτιμώντας τα (ελληνικά καλύτερα) προϊόντα μόνο αν διατίθενται σε λογικές και ανταγωνιστικές τιμές , αντίθετα πρέπει να αφήνουμε στα αζήτητα τα προϊόντα που διατίθενται σε υψηλές ή ανατιμημένες τιμές .
Μόνο έτσι θα ομαλοποιηθεί η αγορά (μην περιμένετε να το κάνει το κράτος...)

Αρχειοθήκη ιστολογίου