Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Διαταραχή κατάρευσης αποικίας .

ΚΩΔΩΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΓΗ !
Η ζωή πάνω στην γη για τους ετερότροφους οργανισμούς σε ένα μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην μέλισσα όμως:
Η μείωση του πληθυσμού των μελισσών έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό και ανησυχία υπό τον φόβο ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας «κρίσης γονιμοποίησης». Όπως είναι γνωστό η μέλισσες δεν περιορίζονται στην παραγωγή μελιού, αλλά επικονιάζουν τα περισσότερα από τα καλλιεργούμενα φρούτα και λαχανικά. Τα φυτά που επικονιάζονται από έντομα αντιστοιχούν μάλιστα στο ένα τρίτο του ανθρώπινου διαιτολογίου, και οι μέλισσες είναι υπεύθυνες για το 80% αυτής της επικονίασης. Αν η παρατηρούμενη εξαφάνιση των μελισσών συνεχιστεί, θα μπορούσαμε να μείνουμε μόνο με σιτηρά και νερό.Το φαινόμενο έχει εξαπλωθεί σε 27 πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς και στη Βραζιλία, τον Καναδά και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Οι Αμερικανοί μελισσοκόμοι έχουν χάσει το 25% των μελισσιών τους, εξαιτίας ενός μυστηριώδους φαινομένου που ονομάστηκε Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας -οι εργάτριες εξαφανίζονται και μέσα στα μελίσσια μένουν μόνο η βασίλισσα και νεογέννητες μέλισσες.Οι αναφορές από διάφορα σημεία του πλανήτη για την εξαφάνιση ολόκληρων πληθυσμών μελισσών είναι πολλές και ακόμα δεν έχει δοθεί σαφής επιστημονική εξήγηση και το φαινόμενο παραμένει τουλάχιστον τυπικά- ανεξιχνίαστο. Το φαινόμενο πήρε δραματικές διαστάσεις στις ΗΠΑ που σε ορισμένες πολιτείες καταγράφηκαν απώλειες της τάξης του 90%. Το φαινόμενο ονομάστηκε «Σύνδρομο Κατάρρευσης Μελισσιών» (CCD, Colony Collapse Disorder) και οι εξηγήσεις πολλές: η κλιματική αλλαγή, οι γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα των τηλεπικοινωνιών και ιδιαίτερα τα κινητά τηλέφωνα, ένα πρωτόζωο εχθρός των μελισσών, ακόμα και ένα συγκεκριμένο μικρόβιο.
Οι Γάλλοι μελισσοκόμοι κατηγορούν ευθέως τα φυτοφάρμακα
Ο Γάλλοι μελισσοκόμοι κάνουν εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον θάνατο των μελισσών και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων. Είναι οι πρώτοι που ξεκίνησαν εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το θάνατο και τις εξαφανίσεις των μελισσών. Και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι η Γαλλία είναι η δεύτερη, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρα στη χρήση εντομοκτόνων στις καλλιέργειες.Στα μέσα της δεκαετίας του '90 είχαν σχεδόν εξολοθρευτεί τα μελίσσια στη Γαλλία. Κατά μέσο όρο οι απώλειες έφταναν το 30%. Ήταν η εποχή που χρησιμοποιήθηκαν σε ευρεία κλίμακα άκρως τοξικά εντομοκτόνα, τονίζουν οι μελισσοκόμοι. Κάπως έτσι βλέπει τα πράγματα και ο Ζαν Μαρκ Μονματίν, ερευνητής στο Κέντρο Βιοφυσικής της Ορλεάνης που ασχολείται με το θέμα τα τελευταία εννέα χρόνια. Ο μαζικός θάνατος των μελισσών «δεν έχει βέβαια τα ίδια αίτια σε όλες τις περιοχές του πλανήτη». Υπάρχουν όμως κάποια κοινά, βασικά χαρακτηριστικά. «Αφενός, παντού όπου χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα οι μέλισσες είναι πιο ευαίσθητες. Και αφετέρου όσο περισσότερα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται τόσο περισσότερο ευάλωτη είναι η υγεία των μελισσών», αναφέρει.
Καμπάνια ευαισθητοποίησης
Οι Γάλλοι μελισσοκόμοι ρίχνουν ευθύνες στην κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας για τις άδειες που έχει δώσει για τη χρήση επικίνδυνων και τοξικών εντομοκτόνων, που είναι βλαβερά τόσο για τις μέλισσες όσο και για τα πουλιά και το περιβάλλον γενικά. Οι μελισσοκόμοι κάνουν λόγο για φυτοφάρμακα τα οποία προκαλούν τον άμεσο θάνατο των μελισσών κατηγορώντας το υπουργείο για υποστήριξη των συμφερόντων των βιομηχανιών που παρασκευάζουν αγροχημικά προϊόντα.Με την καμπάνια τους οι Γάλλοι μελισσοκόμοι ζητούν ανάμεσα στα άλλα τη δρομολόγηση μελέτης σε εθνικό επίπεδο που θα προβεί σε απολογισμό για την κατάσταση του πληθυσμού των μελισσών και τον προσδιορισμό των παραγόντων που επιδρούν αρνητικά στην επιβίωσή τους και από τις εταιρείες να αναλάβουν την δέσμευση να μην ενσωματώνουν νευροτοξικές ουσίες στα προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά και στο να προβούν στην αρχή της διαφάνειας, θέτοντας στη διάθεση του κάθε πολίτη τις μελέτες για τις ουσίες που περιέχονται στα φυτοφάρμακά τους.Οι μελισσοκόμοι αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή 5.000 συνολικά φυτοφάρμακα φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις εξαφανίσεις των μελισσών, συνυπολογίζοντας και άλλους παράγοντες όπως τις μονοκαλλιέργειες, την άνοδο της θερμοκρασίας, τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, όπου μαζί με την υπερβολική χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων οδηγούν στη μαζική εξαφάνιση των πολύτιμων για την ανθρωπότητα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας μελισσών. Παράλληλα κατηγορούν τους κρατικούς, επιστημονικούς φορείς μελετών για μη αντικείμενες μελέτες και σχέσεις με τα λόμπι των φυτοφαρμάκων.Ο παγκόσμιος χάρτης που έχει διαμορφώσει η Γαλλική Ομοσπονδία Μελισσοκόμων δείχνει ότι τις μεγαλύτερες απώλειες σε μέλισσες τις έχουν οι περιοχές στις οποίες υπάρχει έντονα βιομηχανοποιημένη αγροτική παραγωγή. Οι επιστήμονες από την πλευρά τους προβάλουν τη δική τους εκδοχή και ερμηνεύουν το θάνατο των μελισσών με την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και τις κλιματικές αλλαγές. Ο σύνδεσμος μελισσοκόμων δοκιμάζει τώρα νέες πρωτότυπες μεθόδους. Τοποθέτησε έξι μελίσσια στο πάρκο Saint-Quentin-en-Yveslines του Παρισιού, μια κίνηση που βρήκε μιμητές και σε άλλες πόλεις και περιοχές. Με ειδικές καμπάνιες προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και κυρίως τα παιδιά για το θάνατο των μελισσών, όπως λέει ο πρόεδρος του συνδέσμου Ανρί Κλέμεντ. «Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε κυρίως τη νέα γενιά στα θέματα περιβάλλοντος. Να τους δείξουμε τί πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τις μέλισσες. Να μη χρησιμοποιούν χημικά και να φυτεύουν λουλούδια για να έχουν τροφή οι μέλισσες».
Μέλισσες στις πόλεις
Στους φανατικούς υπερασπιστές των μελισσών είναι και ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου του ευρύτερου διαμερίσματος του Παρισιού Μισέλ Βαμπουί, ο οποίος έβαλε στο προαύλιο του διοικητικού μεγάρου οχτώ μελίσσια και αναφέρει: «Μέσα στο Παρίσι οι μέλισσες παράγουν πολύ περισσότερο μέλι, διότι εδώ υπάρχουν λιγότερα φυτοφάρμακα από ότι στις αγροτικές περιοχές. Και οι υπάλληλοι στο περιφερειακό συμβούλιο τις έχουν συνηθίσει. Μέχρι τώρα δεν τσίμπησαν κανέναν, μολονότι τα μελίσσια βρίσκονται κάτω από τα παράθυρα των πολιτικών μας»!
Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε (όπως και πολλά άλλα αξιόλογα ) στο site : http://www.melissokomos.gr/04001.html

1 σχόλιο:

  1. ΕΝΩΝΩ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΉ ΣΑΣ ΣΑΝ ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ.
    "ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ-ΣΩΣΤΕ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΑ"
    ΗΛΙΑΣ ΚΟΝΤΟΛΑΜΠΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου