Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Tα... μαγικά μπουκάλια .


Τα μαγικά μπουκαλάκια
(αναδημοσίευση από wordpres.com)
Ιουνίου 27, 2009 in σχολιαστής Tags: Αφηγείται ο Γιώργας, Φυτοφάρμακα by sxoliasths

Αφηγείται ο Γιώργας
Τα μαγικά μπουκαλάκια:
Στην Καστοριά καλλιεργούσαμε μηλιές. Για να είναι πεντακάθαρο το χωράφι, κάθε φορά που πήγαιναν να βγουν χόρτα ανάμεσα στα δέντρα, περνούσαμε με τη φρέζα και αλέθαμε το έδαφος. Η φρέζα όμως δεν μπορούσε να πάει πολύ κοντά στα δέντρα, γιατί μαζί θα άλεθε και τις ρίζες. Εκεί αναλάμβανε το περίφημο ραουντάπ. Με την ψεκαστήρα στον ώμο γύρω γύρω από κάθε μηλιά τα ξεπατώναμε τα άτιμα τα χόρτα. Ιδέα δεν είχαμε τότε για Monsanto και τέτοια πράγματα.
Αυτό δεν το κάναμε μόνο εμείς. Το κάνανε όλοι. Έβλεπες ένα πεντακάθαρο χωράφι, μόνο με τις μηλιές να ξεφυτρώνουν από το έδαφος και τίποτε άλλο. Οι Γεωπόνοι που ερχόντουσαν, κάνανε παρατηρήσεις αν έβλεπαν να έχεις αφήσει τα χόρτα να μεγαλώσουν (πώς το έχεις έτσι παρατημένο;).
Μετά βάζανε το μεγεθυντικό φακό πάνω στα φύλλα. “-Το βλέπεις αυτό; Γεμάτο τετράνυχο είναι. Και νάρκη έχεις. Και ψείρα. Θές και λίπασμα. Δεν έχει σίδηρο το χώμα σου.”
Πήγαινες στον συνεταιρισμό. Άνοιγαν την καρτέλα σου, και έφευγες με δύο σακούλες γεμάτες κουτιά και μπουκάλια με μια νεκροκεφαλή το καθένα απάνω του. Και πήγαινες να σκάσεις. Γιατί η μηλιά που είχαμε παλιότερα στην άκρη του χωραφιού δεν ήθελε τίποτε από όλα αυτά;
Όμως ο άτιμος ο τετράνυχος δεν έλεγε να φύγει. Και φτου κι’ απ την αρχή.
Κι’ ήταν πανάκριβα τα φάρμακα. Και τα λιπάσματα. Πού λεφτά για να τα πληρώσεις. Στα γράφανε στην καρτέλα και τα πλήρωνες όλα μαζί όταν ερχόταν η σοδειά. Μαζί με τους τόκους. Τί έμενε στο τέλος; Ευτυχώς που πήγε καλά η σοδειά και καταφέραμε να ξεχρεώσουμε.
Κάποια φορά βρέθηκα σε έναν άλλο οπωρώνα με μηλιές, στους πρόποδες του Βερμίου. Κουρεμένο χόρτο από κάτω.
- Δεν το φρεζάρετε εσείς για τα χόρτα;
- Γιατί να το φρεζάρουμε; Άμα μεγαλώσουν πολύ, τα κουρεύουμε.
Μα τί ηλίθιοι που είμαστε! Την επόμενη χρονιά, τέρμα το φρεζάρισμα και το ραουντάπ. Προς μεγάλη μου έκπληξη οι ασθένειες λιγόστεψαν. Το ένα τρίτο του κόστους για φυτοφάρμακα. Μα γιατί άραγε; Η απορία μου άρχισε να λύνεται λίγο αργότερα, όταν βάζοντας τον μεγεθυντικό φακό όπως μου είχε μάθει ο Γεωπόνος πάνω σ’ ένα φύλλο που περπατούσε μια πασχαλίτσα, την είδα να απολαμβάνει τον αγαπημένο της μεζέ: Τον τετράνυχο.
Και τότε πρόσεξα καλύτερα στη ρίζα του δέντρου. Υπήρχε μια ολόκληρη ζωή εκεί. Πασχαλίτσες, σαλιγκάρια, μυρμήγκια, χρησιμοποιούσαν τον κορμό του δέντρου ως λεωφόρο που οδηγούσε προς το εστιατόριο.
Από τότε αντιμετωπίζω με μεγάλη επιφύλαξη τους παντογνώστες με τα μαγικά μπουκαλάκια. Και η εκτίμηση μου στις πασχαλίτσες ανέβηκε κατακόρυφα.

10 σχόλια:

  1. Οι ίδιοι άνθρωποι που έκαναν αγώνα να μάθουν στους αγρότες να ρίχνουν λιπάσματα στις εληές για να έχουν μεγαλύτερη παραγωγή ,σήμερα προσφέρουν επιδότηση μεγαλύτερη από το κόστος του κιλού για να πάρουν καθαρό "βιολογικό" λάδι να φάνε αυτοί και οι οικογένειές τους.
    Οσο για τα "μπουκαλάκια" ,όσοι χρησιμοποιούσαν ραουντάτ και τα συναφή πήγαν από την κατάρα της εποχής!!!
    Είναι ευκαιρία και εμείς οι μελισσοκόμοι να ξεχάσουμε τα δικά μας μπουκαλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φάρμακα παντού,και μάλιστα παράνομα και απαγορευμένα απο τη Βουλαγαρία.
    Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας.
    στο πρόσφατο φεστιβάλ μελιού τα φάρμακα ήταν πρώτη μούρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιδια το τι καταχρηση γινεται με τα φυτοφαρνακα δεν περιγραφεται.Η ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ και δυστυχως ακομη και τωρα με τοση πληροφορηση εξακολουθουν να ψεκαζουν ασυστολα χωρις κανενα προστατευτικο μεσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για την κατάντια των αγροτών οι πρωτοι που φταίνε είναι οι γεωπόνοι.Αυτοί καταντησαν την ελληνική γή κρανίου τόπο γιατι που να ξέρει ο κάθε καημένος αγρότης
    απο φυτοφάρμακα;Με οποιον δάσκαλο θα κάτσεις τετοια γράμματα θα μάθεις λέει ο θυμόσοφος λαός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι πασχαλίτσες τρώνε όχι μόνο τον τετράνυχο αλλά και όλα τα παράσιτα που τρώνε χυμό από τα δέντρα.Μου έλεγε φίλος από τους Πύργους Κοζάνης οτι το μήλο μέχρι να φτάσει στο τραπέζι μας έχει "φάει"25-27 ραντίσματα.Ειδικά το μήλο -μου έλεγε-καλό είναι εκεί που είναι το κοτσάνι να το κόβεις βαθειά με το μαχαίρι γιατί στην γούβα που κάνει μαζεύεται και παραμένει για πολύ καιρό το φυτοφάρμακο.
    Πολλές φορές έχω γράψει οτι δεν χρησιμοποιώ εντομοκτόνα για τα φρούτα και τα εσπεριδοειδή που έχω στο κτήμα.Το αποτέλεσμα είναι οτι τουλάχιστον τα 2/3 της παραγωγής πάνε χαμένα λόγω ασθενειών και ειδικά από την μύγα Μεσογείου.Έχω3-4 αχλαδιές (κοντούλες ,κρυστάλια)έ σας πληροφορώ ότι από αυτά εκτός από 2,3 κιλά κοντούλες δεν τρώω καθόλου παρά τις τόσες παγίδες που έχω βάλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πόσοι απο μας έχουμε αναρωτηθεί τι ανάλογο συμβαίνει στη μελισσοκομία με τα αντιβαροϊκά φάρμακα;και όλα τα υπόλοιπα "απαραίτητα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΩΡΑΙΑ τα λέτε όλοι σας παιδιά (έτσι αισθανόμαστε εμείς οι άντρες και στα 50 μας ! και πάντα).
    Ας κάνουμεο καθένας μας ότι είναι εφικτό για έναν καλύτερο πλανήτη- με λιγότερα τοξικά χημικά - πιό ανθρώπινο -πιο φιλικό για όλα τα ζωντανά γιατί τότε μόνο θα υπάρχει ελπίδα να συνεχίσει και μετά από εμάς να κατοικείται η γη για ένα σημαντικό χρονικό ορίζοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πολυ καλο αρθρο φιλτατε. Ειλικρινως!
    Ωστοσο να πω και γω το δικο μου!
    Δεν υπαρχουν πια πασχαλιτσες εκτος απο μεταλαγμενες και αντε να δω στον κηπο μου καμια 10αρια με περιπου 5χ10στην εικοστη απο τετρανυχους μεχρι αλευρωδεις. Δεν εριξα φετος φαρμακα αλλα αν δεν το κανω του χρονου δεν θα φαω ντοματες κ.α. Πριν 2 μερες αγορασα ραουνταπ και το κοιταω με δεος. 2μισι χρονια που ηρθα στην επαρχια προσπαθησα να φτειαξω οτι πιο υγειινο αλλα τελικα ταϊσα απειρα μαμουνια και μυκητες.
    Βλεπεις... διωγμενα τα μαμουνια απ τους ομορους κηπους ηρθαν στον δικο μου που δεν ειχε τιποτα περισοτερο απο τσουκνιδοζουμο και γαλαζοπετρα.
    Θα ριξω τελικα ραουνταπ για ολες οσες ριζες απο ακακιες που φυτρωναν ρημαξαν το χορταρι, ενα σκασμο ζιζανια που δεν τα προλαβαινω στο κοψιμο και... αρχισα να βαριεμαι την ανιση μαχη.
    Τα συμπερασματα μου ειναι πως πρεπει να εχει κανεις πολλη σοφια για να χρησιμοποιησει τοξικα.
    Δικιο εχει ενας προλαλησας για μηλιες και αχλαδιες. Δυσκολα να παραγεις...
    Να εισθε καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου