Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Βαρρόα τρόπος καταπολέμησης με θυμόλη ή με μηρμυκικό οξύ

Το μεγάλο πρόβλημα της μελισσοκομίας σήμερα φέρει το όνομα βαρρόα !Ανάμεσα σε άλλους τρόπους αντιμετώπισης (που πρέπει να εναλλάσονται έτσι και αλλοιώς) σας παρουσιάζω σήμερα 2 όπως περιγράφονται απο την ΓΕΝΕΣΙΣ AGRO:
ΘΥΜΟΛΗ
Η θυμόλη είναι αιθέριο έλαιο το οποίο εκχυλίζεται από θυμάρι. Το ποσοστό της θυμόλης στο θυμάρι εξαρτάται από την ποικιλία. Ο τύπος της μεθόδου της εκχύλισης επίσης έχει επίδραση στην χημική σύνθεση. Έλλειψη σταθερότητας στην σύνθεση επηρεάζει την ικανότητα της ουσίας να σκοτώνει την βαρρόα.
Η θυμόλη είναι το μόνο αιθέριο έλαιο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως, σκοτώνει υψηλό ποσοστό ακάρεων και δεν σκοτώνει σημαντικό αριθμό μελισσών. Τα πειράματα έχουν δείξει ότι σκοτώνει το 66-98% των ακάρεων και έχει δείξει παρόμοια αποτελεσματικότητα όπως το μυρμηκικό οξύ σε έναν αριθμό πειραμάτων.
Η αποτελεσματικότητα της θυμόλης είναι παρόμοια σε ποικίλες μεθόδους εφαρμογής όπως ανάρτηση σκόνης μεταξύ των πλαισίων σε διχτυωτά σακουλάκια, σε υγρή μορφή χυμένο σε σφουγγάρι στην κορυφή των πλαισίων και εξατμιστήρας συνεχούς λειτουργίας τοποθετημένος μεταξύ των πλαισίων με γόνο.
Η θυμόλη σκοτώνει μεγαλύτερο ποσοστό ακάρεων βαρρόας όταν υπάρχει λίγο ή καθόλου γόνος, από την στιγμή που οι ατμοί της δεν εισχωρούν μέσα στον γόνο. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος πρέπει να είναι > 12 C και κατά προτίμηση >15 C. Η σωστή εποχή εφαρμογής είναι πολύ σημαντική για τα μέγιστα αποτελέσματα.
Η θυμόλη αφήνει υπολείμματα γεύσης στο μέλι και στο κερί, αλλά δεν παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι εάν το προιόν εφαρμοστεί μετά τον τρύγο, τα κατώτερα επίπεδα γεύσης (1,1ppm) δεν θα μεταφερθούν στο μέλι της επόμενης περιόδου.
ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΥΜΟΛΗΣ:
Η θυμόλη υπάρχει σε κρυσταλλική μορφή, και χρησιμοποιείται είτε λιωμένη σε αλκοόλ είτε αυτούσια.
Α. Προφυλάξεις:
· Αποφύγεται την επαφή με το δέρμα γιατί μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα.
· Αποφύγεται την επαφή με τα μάτια γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά.
· Αποφύγεται την κατάποση γιατί είναι επικίνδυνη.
· Αποφύγεται να την αναπνέεται γιατί προκαλεί επιζήμια αποτελέσματα.
Διαβάστε την ετικέττα πρίν την χρήση και πάρτε όλες τις συνιστώμενες προφυλάξεις.
Β. Ασφαλή χρήση:
· Φορέστε προστατευτικά γάντια για οξέα.
· Χρησιμοποιείστε γυαλιά.
· Μια μάσκα για σκόνες απαιτείται όταν χρησιμοποιείται η πρώτη ύλη για αποφυγή εισόδου της σκόνης στο αναπνευστικό σύστημα.
· Παροχή άφθονου νερού σε περίπτωση ατυχήματος.
· Προσεκτικό πλύσιμο των άδειων υλικών συσκευασίας.
Γ. Αποφύγη υπολλειμάτων:
· Μην εφαρμόζεται την θυμόλη όταν υπάρχει μέλι στις κυψέλες ή υπάρχει νεκταροέκρριση ένα το μέλι προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.
Δ. Μέθοδοι εφαρμογής:
Η θυμόλη λειτουργεί παράγοντας ατμούς οι οποίοι εισχωρούν στην κυψέλη. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επαρκής χώρος μεταξύ του εξωτερικού καπακιού και των κηρηθροφορέων έτσι ώστε οι ατμοί της να φτάσουν σε όλα τα μέρη της κυψέλης. Χρησιμοποιείστε έναν ξύλινο δακτύλιο-στεφάνη πάνω από τους κηροθροφορείς στην γονοφωλιά.
Η θυμόλη εφαρμόζεται ως:
· Σε υγρή μορφή σε απορροφητικά υλικά( vitex, ταμπόν).
· Σε κρυσταλλική μορφή.
1. Σε υγρή μορφή σε απορροφητικά υλικά( vitex, ταμπόν).
· Τα απορροφητικά υλικά είναι από βερμικουλλίτη, πράσινο αφρολέξ το οποίο χρησιμοποιείται από ανθοπώλες.
· Κόψτε το αφρολέξ σε ορθογώνια 6cm x4cm και 0,5cm πάχος.
· Για κάθε κυψέλη που θα γίνει θεραπεία, λιώστε 4 γραμμάρια θυμόλης σε 4 ml αλκοόλη 75%.
· Ανακατέψτε το μίγμα μέχρι να λιώσουν οι κρύσταλλοι της θυμόλης.
· Χρησιμοποιείστε μια μεγάλη σύριγγα που να παίρνει περισσότερα από 8 ml διαλύματος .
· Τοποθετήστε δύο τεμάχια από το απορροφητικό υλικό, στην κορυφή των κηρηθροφορέων σε δύο αντίθετες γωνίες της γονοφωλιάς.
· Τοποθετήστε τον δακτύλιο στο κουτί πριν βάλετε το καπάκι.
· Εφαρμόστε άλλα 8ml διαλύματος σε κάθε κομμάτι απορροφητικού υλικού 2-3 φορές κάθε 8 ημέρες.

ΜΥΡΜΗΚΙΚΟ(ΦΟΡΜΙΚΟ) ΟΞΥ-ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ

Χρήση μυρμηκικού οξέος.

Στην βιολογική μελισσοκομία γίνεται χρήση πολλών ουσιών(οξέα, αιθέρια έλαια, φυτικά εκχυλίσματα κλπ) για την καταπολέμηση των ασθενειών της μέλισσας. Για την βαρρόα, όμως το μυρμηκικό και το γαλακτικό οξύ είναι τα πιο συνήθη.
Το πιο επικίνδυνο είναι το μυρμηκικό οξύ, κατά την εφαρμογή του να λαμβάνουμε προστατευτικά μέτρα, γάντια, γυαλιά και μάσκα. Είναι καυστικό και αν πέσει πάνω στο δέρμα μας θα μας κάνει εγκαύματα. Παρόλο που είναι το πιο επικίνδυνο είναι το πιο αποτελεσματικό και πιο εύκολο στην χρήση του.
Χρόνος επέμβασης
Κάνουμε 5 θεραπείες ανά 5 ημέρες, για να πιάσουμε όλο τον κύκλο αναπαραγωγής της βαρρόα, τόσο στις εργάτριες όσο και στους κηφήνες. Η θεραπεία γίνεται 2 – 3 φορές τον χρόνο. Φθινόπωρο (Οκτώβριο, Νοέμβριο) και νωρίς την Άνοιξη(Φεβρουάριο, Μάρτιο). Την εφαρμογή του το καλοκαίρι την κάνουμε μετά τον τρύγο του Ιουνίου ή Ιουλίου, κατόπιν δειγματοληπτικού ελέγχου για την ύπαρξη βαρρόα και σε ποιο επίπεδο ευρίσκεται.
Υλικά
Νάιλον ή πλαστικά τεμάχια διαστάσεων 50 Χ 60 εκατοστά.(όσες κυψέλες)
Νάιλον ή πλαστικά τεμάχια διαστάσεων 18 Χ 25 εκατοστά.(όσες κυψέλες)
Δοσομετρητής πλαστικός χωρητικότητας 25 γραμμαρίων.
Χαρτί κουζίνας γκοφρέ σε ρολό.
Ζεύγος γαντιών
Μάσκα προσώπου μιας χρήσης.
Γυαλιά
Δοσολογία
Χρησιμοποιούμε 2,5 γραμμάρια για κάθε πλαίσιο με μέλισσες πάνω. Για ένα δεκαρισμένο μελίσσι(σε πληθυσμό), 65% πυκνότητας μυρμηκικό οξύ, χρειαζόμαστε 25 γραμμάρια. Για μικρότερης δυναμικότητας μελίσσια αφαιρούμε 2,5 γραμμάρια περίπου ανά πλαίσιο. Υπάρχουν ειδικά ΄΄μετρίδια΄΄ σαν μεγάλες δακτυλήθρες, με χαραγμένα στο εξωτερικό μέρος τα γραμμάρια που χωράνε, έχουν διαιρέσεις ανά μισό γραμμάριο κλπ. Τα βρίσκει κανείς σε όλα τα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων αλλά και στα φαρμακεία.
Τρόπος χρήσης
Κόβουμε από ρολό πλαστικό ή νάιλον τεμάχια διαστάσεων 18Χ25 εκατοστά, τόσα όσα και τα μελίσσια μας. Τοποθετούμε τα πλαστικά τεμάχια πάνω στους κηρηθροφορείς και πάνω τους τοποθετούμε 5-6 φύλλα από χαρτί κουζίνας, (τα διπλώνουμε σε ζικ-ζακ ή τυλιχτά φύλλο με φύλλο, μπορούμε και να τα κόψουμε βέβαια αλλά καλό είναι να τα πιάσουμε με συραπτικό για ευνόητους λόγους). Πάνω στα τυλιγμένα φύλλα χαρτιού κουζίνας και κατά μήκος των κηρηθροφορέων τοποθετούμε την πόρτα της κυψέλης ή ένα άλλο αντικείμενο περίπου με τις ίδιες διαστάσεις, ραντίζουμε την επιφάνεια του χαρτιού με την ποσότητα που θέλουμε, μυρμηκικό οξύ και κατόπιν σκεπάζουμε όλη την επιφάνεια της ανοικτής κυψέλης με τα πλαστικά ή νάιλον κομμάτια διαστάσεων 50Χ60 εκατοστά, για να μην φύγουν οι εκλυόμενοι ατμοί από τα παράθυρα του καπακιού. Αφήνουμε περίπου 3 ώρες το όλο σύστημα να δουλέψει και κατόπιν ανοίγουμε τα καπάκια και αφαιρούμε τα πλαστικά και το χαρτί κουζίνας.
Τιπς
-Μπορούμε να κλείσουμε τα παράθυρα του καπακιού με σφουγγαράκια ή χαρτοταινία και να αποφύγουμε τα μεγάλα πλαστικά ή νάιλον τεμάχια.
-Το κάτω πλαστικό το χρησιμοποιούμε για να μην έρθουν σε επαφή οι μέλισσες με το μυρμηκικό οξύ.
-Οι ιδανικές συνθήκες χρήσης είναι η θερμοκρασία να είναι από 18-20ο Κελσίου τουλάχιστον κατά τις πρώτες 2 ώρες.
-Οι αναφερόμενες διαστάσεις των πλαστικών δεν είναι κρίσιμες, μπορούμε να τις αλλάξουμε μερικά εκατοστά πάνω ή κάτω.
-Τοποθετούμε την πόρτα πάνω από το χαρτί κουζίνα για να υπάρχει χώρος και να διαφεύγουν οι εκλυόμενοι ατμοί.
-Στην περίπτωση που κάποιο μελίσσι αντιδράσει με ομαδική έξοδο από την κυψέλη τότε ανοίγουμε το καπάκι και αφήνουμε να αεριστεί η κυψέλη για 15 περίπου λεπτά και στην συνέχεια την ξανακλείνουμε.
-Μπορούμε να κάνουμε εφαρμογή ανά 10 η περισσότερα μελίσσια κάθε φορά, να τα κλείνουμε και να συνεχίζουμε με άλλα 10.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Η λήψη προστατευτικών μέτρων κατά την χρήση του μυρμηκικού οξέος κρίνεται υποχρεωτική και αναγκαία διότι είναι καυστικό.
Τα γάντια σε όλη την διάρκεια των χειρισμών με οξέα, πρέπει να φοριούνται στα χέρια, η μάσκα να καλύπτει στόμα και μύτη, και τα γυαλιά να μας προφυλάσσουν τα μάτια, δεν είναι τόσο αθώα όσο θέλουμε ή τα κάνουμε να φαίνονται κάποια πράγματα.
Σε περίπτωση που έρθει σε επαφή με το δέρμα μας, ξεπλένουμε με πολύ και καθαρό νερό το μέρος αμέσως.
Αν πέσει στα μάτια μας, τα ξεπλένουμε πολύ και καθαρό νερό και πάμε κατευθείαν για άμεση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο.

2 σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου