Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή, 28 Ιουνίου 2009

To "θαυματουργό" βάμμα πρόπολης

Οι μέλισσες ξέρουμε ότι συλλέγουν από τη φύση πρόπολη με την οποία κάνουν χίλιες δυο δουλειές .Βουλώνουν τρύπες για να μην μπαίνουν στο σπιτάκι τους εχθροί ή ο βοριάς, βαλσαμώνουν τυχόν μεγάλους νεκρούς εχθρούς που τους σκότωσαν όταν μπήκαν στην φωλιά τους για να κλέψουν τροφές ( τους σκεπάζουν με πρόπολη και έτσι μουμιοποιούνται και δεν μυρίζουν αφού δεν μπορούν να αποσυντεθούν μιας και η πρόπολη έχει βακτηριοστατικές ιδιότητες και χωρίς βακτήρια δεν γίνεται αποσύνθεση) .....
Το βάμμα της πρόπολις έχει χρώμα καστανοκόκκινο και εφόσον παρασκευαστεί με τον τρόπο που ακολουθεί έχει καταπληκτικές εφαρμογές.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί :
  • σαν βακτηριοστατικό για την αντιμετώπιση της ακμής ή αποστήματος( μεδέντι) τοπικά με εξαιρετικό αποτέλεσμα( μειονέκτημα το ότι λεκιάζει όπου πέσει και βγαίνει από το δέρμα μόνο με οινόπνευμα (άσπρο ή μπλε) , από τα άσπρα ρούχα μόνο με άσπρο οινόπνευμα και χλωρίνη , από τα χρωματιστά δεν βγαίνει ενώ αν πέσει στον νεροχύτη βγαίνει με χλωρίνη ή οινόπνευμα), αυτή η χρήση με έχει ενθουσιάσει για την αποτελεσματικότητά της και την χρησιμοποιώ εδώ και 15 χρόνια (πολλοί μαθητές μου επανέκτησαν το κανονικό τους όνομα μετά το παρατσούκλι Σπύρος από τα σπυράκια τους)
  • για στοματικές γαργάρες αραιωμένο (αλλιώς κινδυνεύουμε με εγκαύματα) με 2 μέρη νερό απολυμαίνει το στόμα και βοηθά στην επούλωση πληγών(σε ουλίτιδα ή εξαγωγή δοντιού)
  • βοηθά στην ευεξία αν πίνουμε για ένα μήνα τον χρόνο 20-30 σταγόνες μέσα σε μισό ποτήρι γάλα κάθε πρωί νηστικοί ( το χρησιμοποιήσαμε οικογενειακά , ηλικία 10+)
  • αν ψάξετε στο διαδίκτυο θα βρείτε και άλλες εφαρμογές που δεν έχω δοκιμάσει , ας πούμε ο αγαπητός μου πεθερός και παλιός μελισσάς Νίκος Σαρίγγελος από τον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής προσδίδει στο βάμμα ιδιότητες ,όπως το πέσιμο κάποιων μικρών εξογκωμάτων του δέρματος, αν και στην αρχή ήταν πολύ επιφυλακτικός για τις ιδιότητες της πρόπολης αφού ως παλιός μελισσάς πίστευε ότι η συλλογή πρόπολης από τις μέλισσες είναι σημάδι δυστυχίας ( έλλειψη τροφών) κάτι που σε ένα βαθμό αληθεύει αφού οι μέλισσες σε εποχές δύσκολες την χρησιμοποιούν σαν στόκο για να κλείσουν κάθε τρυπούλα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιδρομή από τρίτους οργανισμούς στην κυψέλη.
Παρασκευή:
  1. συλλέγουμε από τις κυψέλες μας την πρόπολη ( εφόσον δεν χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα ή άλλα τοξικά για τις ασθένειες των μελισσών) και την ζυγίζουμε
  2. τεμαχίζουμε με κάποιο εργαλείο π.χ μαχαίρι ή τοματοκόφτη την πρόπολη σε τεμάχια μεγέθους το πολύ ρεβυθιού και την τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο κατάλληλου μεγέθους που κλείνει αεροστεγώς (π.χ βάζο για γλυκό)
  3. Ρίχνουμε 3πλάσια ποσότητα από την πρόπολη καθαρό οινόπνευμα (95 βαθμών) δηλαδή αν βάλαμε 100 γραμ. ακατέργαστη πρόπολη θα προσθέσουμε 300 ml οινοπνεύματος
  4. κλείνουμε το καπάκι καλά και ανακινούμε επίσης καλά για 1 λεπτό κάθε μέρα και για 14 περίπου μέρες
  5. προσέχοντας να μην σηκωθεί ή πάρουμε το ίζημα (κατακάθι) με μια μεγάλη σύριγγα τραβάμε το καθαρό αιώρημα ( βάμμα) και το βάζουμε σε πλαστικό μπουκάλι σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι φαρμακοποιοί για να βάζουν υγρά παρασκευάσματα (έχουν ένα πώμα κάτω από το βίδωμα που διευκολύνει την τοπική χρήση του υγρού.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Ένα ποσοστό 0.1-0.2 % των ανθρώπων παρουσιάζουν αλλεργία στην πρόπολη γι αυτό την πρώτη φορά χρησιμοποιείται δοκιμαστικά σε ένα σημείο και αν παρατηρηθεί τοπικός ερεθισμός αποφεύγεται η χρήση του.
Τα γραφόμενά μου δεν είναι προϊόν επιστημονικής έρευνας αλλά εμπειρίας παρασκευής και χρήσης σε περίπου 50 ανθρώπους χωρίς οικονομική συναλλαγή ( δωρεάν διάθεση) και εφόσον έχω βάμμα το προσφέρω σε όποιον μου ζητήσει δωρεάν.
Πωλείται στα φαρμακεία ( τιμή 12 ευρώ ανά 100 ml περίπου) από γνωστή εταιρεία παρασκευής και εμπορίας παραφαρμακευτικών ( δεν ξέρω τον ακριβή τρόπο που το παρασκευάζει η εταιρεία αυτή)
Καλή επιτυχία στους μελισσάδες που θα δοκιμάσουν να φτιάξουν και να χρησιμοποιήσουν πρόπολη αλλά και όσους τυχών δοκιμάσουν να την χρησιμοποιήσουν!

Αρχειοθήκη ιστολογίου