Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Συνταγή τεχνητής γυρεόπιττας






Η πίτα μόλις ζυμώθηκε!











...Στη σακούλα












...στο τελάρο έτοιμες για μεταφορά.





Μια φανταστική γυρεόπιττα κατάλληλη σε εποχές έλλειψης γύρης πχ μέσα στα πεύκα τον Αύγουστο είναι η εξής:
1. Υλικά για 100 κιλά πίτες
* 25 κιλά άχνη σόγιας για μελισσοκομική χρήση ( θα βρείτε πχ στην Νικήτη Χαλκιδικής στον Χουχούτα με περίπου 25 ευρώ)
*6 κιλά γύρη (πιο καλά σε σκόνη , κοστίζει το σακί των 12,5 κιλών 45 περίπου ευρώ)
* 6 κιλά μέλι ( προαιρετικά κόστος για μας 20 ευρώ )
*50 κιλά ζάχαρη ( κόστος 37 ευρώ)
*περίπου 12 κιλά νερό
*1 μαγιά μπύρας ( πακετάκι 500 γραμμ., πωλείται στους φούρνους 2 ευρώ περίπου
*προληπτικά 250 ml ηλιέλαιο ( για την απώθηση της βαρρόα αν υπάρχει)

2. Διαδικασία ερασιτεχνικής παραγωγής :
*ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε σε αυτό τη ζάχαρη
*μόλις γίνει χλιαρό προσθέττουμε την γύρη και την διαλύουμε και αυτήν (θέλει χέρια)
*διαλύουμε την μαγιά
*ρίχνουμε το λάδι
*ο βοηθός ρίχνει σόγια (όσο πάρει που λένε οι μετρ ) και ο ζυμωτής ζυμώνει μέχρι να γίνει μια μάλλον σκληρή ζύμη
*συσκευάζουμε σε σακουλάκια 0.5-1 κιλού .
Τελικό κόστος 1,10 ευρώ ανά κιλό .Αν δεν χρησιμοποιηθούν άμεσα μπορούν να φυλαχτούν σε ψυγείο ή να μπουν σε καταψύκτη για ένα βράδυ ώστε να μην βγάλουν σκουλήκια και στην συνέχεια να φυλαχτούν σε δροσερό μέρος ( αν χρειαστεί επαναλαμβάνουμε μετά 1-2 μήνες την ίδια διαδικασία ,εγώ έχω φυλάξει πίτες από Σεπτέμβρη μέχρι Απρίλη με αυτόν τον τρόπο.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

To "θαυματουργό" βάμμα πρόπολης

Οι μέλισσες ξέρουμε ότι συλλέγουν από τη φύση πρόπολη με την οποία κάνουν χίλιες δυο δουλειές .Βουλώνουν τρύπες για να μην μπαίνουν στο σπιτάκι τους εχθροί ή ο βοριάς, βαλσαμώνουν τυχόν μεγάλους νεκρούς εχθρούς που τους σκότωσαν όταν μπήκαν στην φωλιά τους για να κλέψουν τροφές ( τους σκεπάζουν με πρόπολη και έτσι μουμιοποιούνται και δεν μυρίζουν αφού δεν μπορούν να αποσυντεθούν μιας και η πρόπολη έχει βακτηριοστατικές ιδιότητες και χωρίς βακτήρια δεν γίνεται αποσύνθεση) .....
Το βάμμα της πρόπολις έχει χρώμα καστανοκόκκινο και εφόσον παρασκευαστεί με τον τρόπο που ακολουθεί έχει καταπληκτικές εφαρμογές.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί :
  • σαν βακτηριοστατικό για την αντιμετώπιση της ακμής ή αποστήματος( μεδέντι) τοπικά με εξαιρετικό αποτέλεσμα( μειονέκτημα το ότι λεκιάζει όπου πέσει και βγαίνει από το δέρμα μόνο με οινόπνευμα (άσπρο ή μπλε) , από τα άσπρα ρούχα μόνο με άσπρο οινόπνευμα και χλωρίνη , από τα χρωματιστά δεν βγαίνει ενώ αν πέσει στον νεροχύτη βγαίνει με χλωρίνη ή οινόπνευμα), αυτή η χρήση με έχει ενθουσιάσει για την αποτελεσματικότητά της και την χρησιμοποιώ εδώ και 15 χρόνια (πολλοί μαθητές μου επανέκτησαν το κανονικό τους όνομα μετά το παρατσούκλι Σπύρος από τα σπυράκια τους)
  • για στοματικές γαργάρες αραιωμένο (αλλιώς κινδυνεύουμε με εγκαύματα) με 2 μέρη νερό απολυμαίνει το στόμα και βοηθά στην επούλωση πληγών(σε ουλίτιδα ή εξαγωγή δοντιού)
  • βοηθά στην ευεξία αν πίνουμε για ένα μήνα τον χρόνο 20-30 σταγόνες μέσα σε μισό ποτήρι γάλα κάθε πρωί νηστικοί ( το χρησιμοποιήσαμε οικογενειακά , ηλικία 10+)
  • αν ψάξετε στο διαδίκτυο θα βρείτε και άλλες εφαρμογές που δεν έχω δοκιμάσει , ας πούμε ο αγαπητός μου πεθερός και παλιός μελισσάς Νίκος Σαρίγγελος από τον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής προσδίδει στο βάμμα ιδιότητες ,όπως το πέσιμο κάποιων μικρών εξογκωμάτων του δέρματος, αν και στην αρχή ήταν πολύ επιφυλακτικός για τις ιδιότητες της πρόπολης αφού ως παλιός μελισσάς πίστευε ότι η συλλογή πρόπολης από τις μέλισσες είναι σημάδι δυστυχίας ( έλλειψη τροφών) κάτι που σε ένα βαθμό αληθεύει αφού οι μέλισσες σε εποχές δύσκολες την χρησιμοποιούν σαν στόκο για να κλείσουν κάθε τρυπούλα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιδρομή από τρίτους οργανισμούς στην κυψέλη.
Παρασκευή:
  1. συλλέγουμε από τις κυψέλες μας την πρόπολη ( εφόσον δεν χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα ή άλλα τοξικά για τις ασθένειες των μελισσών) και την ζυγίζουμε
  2. τεμαχίζουμε με κάποιο εργαλείο π.χ μαχαίρι ή τοματοκόφτη την πρόπολη σε τεμάχια μεγέθους το πολύ ρεβυθιού και την τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο κατάλληλου μεγέθους που κλείνει αεροστεγώς (π.χ βάζο για γλυκό)
  3. Ρίχνουμε 3πλάσια ποσότητα από την πρόπολη καθαρό οινόπνευμα (95 βαθμών) δηλαδή αν βάλαμε 100 γραμ. ακατέργαστη πρόπολη θα προσθέσουμε 300 ml οινοπνεύματος
  4. κλείνουμε το καπάκι καλά και ανακινούμε επίσης καλά για 1 λεπτό κάθε μέρα και για 14 περίπου μέρες
  5. προσέχοντας να μην σηκωθεί ή πάρουμε το ίζημα (κατακάθι) με μια μεγάλη σύριγγα τραβάμε το καθαρό αιώρημα ( βάμμα) και το βάζουμε σε πλαστικό μπουκάλι σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι φαρμακοποιοί για να βάζουν υγρά παρασκευάσματα (έχουν ένα πώμα κάτω από το βίδωμα που διευκολύνει την τοπική χρήση του υγρού.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Ένα ποσοστό 0.1-0.2 % των ανθρώπων παρουσιάζουν αλλεργία στην πρόπολη γι αυτό την πρώτη φορά χρησιμοποιείται δοκιμαστικά σε ένα σημείο και αν παρατηρηθεί τοπικός ερεθισμός αποφεύγεται η χρήση του.
Τα γραφόμενά μου δεν είναι προϊόν επιστημονικής έρευνας αλλά εμπειρίας παρασκευής και χρήσης σε περίπου 50 ανθρώπους χωρίς οικονομική συναλλαγή ( δωρεάν διάθεση) και εφόσον έχω βάμμα το προσφέρω σε όποιον μου ζητήσει δωρεάν.
Πωλείται στα φαρμακεία ( τιμή 12 ευρώ ανά 100 ml περίπου) από γνωστή εταιρεία παρασκευής και εμπορίας παραφαρμακευτικών ( δεν ξέρω τον ακριβή τρόπο που το παρασκευάζει η εταιρεία αυτή)
Καλή επιτυχία στους μελισσάδες που θα δοκιμάσουν να φτιάξουν και να χρησιμοποιήσουν πρόπολη αλλά και όσους τυχών δοκιμάσουν να την χρησιμοποιήσουν!

Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Ποιά είναι η τύχη παρατημένων μελισσιών ;





Ο Χρήστος Δεληγκιαούρης επί το έργον ( συγκόλληση φύλλων στα πλαίσια με τάση 12 volt)













Εγώ στην αυλή του σπιτιού του Χρήστου στον Λιμνότοπο.














Ο Χρήστος κρατά με χαρά τον καρπό των κόπων του ( και των μικρών συνεργατών του)


Τον Μάρτιο του 2008 επισκέφθηκα με τον αγαπητό μου οδοντογιατρό ,τον Χρήστο Δεληγκιαούρη, το παρατημένο μελισσοκομείο του αδελφού του Γιώργου Δεληγκιαούρη, ο οποίος αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα ( 80 άρης και ταλαιπωρημένος απο τη ζωή, ο θεός να του δίνει υγεία).
Ο Χρήστος όσο καλός γιατρός και άνθρωπος είναι (αλήθεια και ποιόν οικονομικά ανήμπορο ασθενή του δεν βοήθησε ;) άλλο τόσο άσχετος από μελίσσια ήταν τότε.
Όμως έχει πολύ μεράκι για τα μελίσσια ,τα συμπονεί και νοιάζεται γι αυτά και αυτό ήταν ένα καλό κίνητρο για μένα να τον εκπαιδεύσω να αναλάβει στο μέλλον την φροντίδα τους και είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρει αλλά και θα τα αγαπήσει ακόμα πιο πολύ.
Τελικά μετά τις περσινές μας παρεμβάσεις σώσαμε μόνο τρία μελίσσια. Το εντυπωσιακό ήταν ότι βρήκαμε υγιή μελίσσια χωρίς τις γνωστές ασθένειες που ταλαιπωρούν μελίσσια και μελισσοκόμους ( μόνο το ένα ήταν ορφανό και στο άλλο αλλάξαμε τη μάννα που δεν μου άρεσε ...).Κατά τα άλλα η χρονιά δεν ήταν καλή και τα 3 μελίσσια απλά σώθηκαν.
Την νέα χρονιά όμως όλα άλλαξαν .
Σήμερα 28-6-09 στην επίσκεψή μας στο μελισσοκομείο με χαρά διαπιστώσαμε την πολύ καλή ανάπτυξη και των 3 μελισσιών , τα 2 στα οποία είχαμε προσθέσει μελιτοθαλάμους τον Μάιο ,τους είχαν γεμίσει με μέλι, γύρη και γόνο και στο τρίτο σήμερα προσθέσαμε όροφο με πλαίσια με άχτιστα φύλλα.
Φυσικά τις πιο πολλές εργασίες τις έκανε ο Χρήστος που αργά αλλά σταθερά μπαίνει στο κλαμπ των ερασιτεχνών !
Ήδη κάνει όνειρα για το νέο του χόμπι , τώρα που κοντεύει στην σύνταξη και θα μυήσει με την σειρά του και έναν γείτονά στο πατρικό του χωριό την Νέα Καβάλα που είναι δίπλα στο Πολύκαστρο.
Καλή συνέχεια Χρήστο και πάντα χαρές να σου δίνουν τα μελίσσια!







Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Καστανιά και βατομοριά στη Μεγάλη Παναγία 21-6-09






Ευτυχία 1!


















Ευτυχία 2 !




Ανθισμένη βατομουριά 21-6-09

















Η καστανιά ντυμένη νυφούλα !21-6-09






Αρχειοθήκη ιστολογίου