Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Παρασκευή σπιτικού λικέρ λεμόνι και γλυκού κουταλιού λεμόνι

1. Πλένουμε τα λεμόνια ( προτιμώντας δικά μας λεμόνια ή κάποιου γνωστού που δεν τα έχει φλομώσει στα φάρμακα)
2. Παίρνουμε τον κίτρινο λεπτό φλοιό των λεμονιών χρησιμοποιώντας μαχαίρι (όπως στην εικόνα)
και τον τοποθετούμε σε γυάλινο  σκεύος που αφού το γεμίσουμε με κάποιο αλκοολούχο ποτό όπως τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο  ή κονιάκ και κλείνουμε το σκεύος(στην επόμενη εικόνα το αριστερό σκεύος είναι ήδη κλειστό)

3. Ανακινούμε κάθε μια -δυο μέρες και μετά από 2 εβδομάδες στραγγίζουμε πρώτα με στραγγιστήρι και μετά με χωνί που έχουμε βάλει μέσα φίλτρο καφέ οπότε παίρνουμε καθαρό το κίτρινο διαυγές μας διάλυμα.
4. Ετοιμάζουμε σιρόπι σε ποσότητα περίπου ίση με το διάλυμά μας ώστε τελικά το λικέρ μας να είναι 20-25% v/v σε αλκοόλ και 25% v/v σε ζάχαρη.
Παράδειγμα 
Αν έχουμε χρησιμοποιήσει τσίπουρο 500 ml (αυτό έχει περίπου 50% αλκοόλ ) θα φτιάξουμε άλλα 500 ml σιρόπι χρησιμοποιώντας 1-1 νερό με ζάχαρη που θα βράσουμε για 5 λεπτά.
Αν βάλουμε 400 γραμμάρια νερό και άλλα τόσα ζάχαρη θα γίνει ζαχαρόνερο όχι 800 αλλά περίπου 600ml  ( που βέβαια θα ζυγίζει 800 γραμμάρια) όμως με το βράσιμο θα εξατμιστεί ένα μέρος του και θα μείνουν 500ml περίπου.
5. Αφού κρυώσει το σιρόπι αρκετά ώστε να είναι χλιαρό  το ανακατεύουμε με το λεμονάτο αλκοολούχο διάλυμά μας και έτσι έχουμε 1000 ml λικέρ με περιεκτικότητα 25% v/v σε αλκοόλ και 
περίπου 30 %w/w σε ζάχαρη που όμως είναι γευστικότατο.
Με ίδιο τρόπο έκανα και λικέρ πορτοκαλιού και μανταρινιού που όμως στο μανταρίνι έβαλα λίγα καρφάκια γαρύφαλλο  και ξυλάκι κανέλας ενώ στο πορτοκάλι έβαλα λίγη σκόνη μαστίχας Χίου...
Υ.Γ
To λευκό μέρος του φλοιού των λεμονιών γίνεται υπέροχο γλυκό κουταλιού :
1. βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τον κομμένο σε κομματάκια μεγέθους μεγάλου φασολιού φλοιό για 4-5 λεπτά 
2. Στραγγίζουμε και έτσι έχει ξεπικρίσει ο φλοιός 
3. Κάνουμε σιρόπι με αναλογία 3 μέρη ζάχαρη-1 μέρος νερό και μόλις διαλυθεί η ζάχαρη ρίχνουμε τις φλούδες μέσα και βράζουμε ανακατεύοντας 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Τον καρπό του λεμονιού τον στοίβουμε και βάζουμε τον ζωμό σε νάιλον παγοθήκες στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση (τοποθετούμε ένα παγάκι σε μικρό ποτηράκι και όταν λιώσει έχουμε χυμό λεμονιού)



Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Οι γραφικές παραστάσεις στην Φυσική

Στην Φυσική του ελληνικού  λυκείου συναντάμε και πρέπει να ξέρουμε να σχεδιάζουμε αλλά και να ερμηνεύουμε τις γραφικές παραστάσεις διαφόρων φυσικών μεγεθών που εξαρτώνται από κάποιο άλλο φυσικό μέγεθος.
Τα παραπάνω μπορεί να γίνουν κατανοητά μέσα από τα παραδείγματα που θα σας δώσω  αλλά και με την βοήθεια των αναρτήσεων που ήδη έκανα σχετικά με τις γραφικές παραστάσεις (ευθεία-παραβολή- ισοσκελής υπερβολή ) .
Χρήσιμο μπορεί να σας γίνει και το πρόγραμμα :http://wiki.geogebra.org/el/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%A3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1 το οποίο είναι δωρεάν διαθέσιμο και έχει τις απαραίτητες οδηγίες για την χρήση του βήμα προς βήμα.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1ο
Θέλουμε να κάνουμε την γραφική παράσταση ταχύτητας-χρόνου (δηλαδή u-t)σε μια κίνηση ευθύγραμμη ομαλά επιταχυνόμενη με αρχική ταχύτητα 1 m/s και επιτάχυνση 3 S.I.
Θα πρέπει να :

  •  ορίσουμε τον  άξονα των ψ ως άξονα της ταχύτητας  u και τον άξονα των χ ως άξονα του χρόνου t 
  • βρούμε την μαθηματική σχέση του u με το t  εδώ u=u0 + at→    u=1+2t
  • με βάση την μορφή της σχέσης αυτής συμπεραίνουμε την μορφή της γραφικής παράστασης που στην περίπτωσή μας είναι ευθεία αφού η σχέση που μας δίνει το  u είναι πρώτου βαθμού ως προς t , οπότε προχωράμε στην κατασκευή αυτής της γραφικής παράστασης .Στην περίπτωσή μας αρκεί να βρούμε 2 σημεία της ευθείας έτσι η τελευταία αρχίζει την στιγμή t=0 οπότε έχουμε u=1m/s ενώ για t=2 έχουμε u=7 m/s και βρίσκουμε τα 2 σημεία αυτά δηλαδή τα (0,1) και (2,7) ενώνουμε και προεκτείνουμε μόνο προς τα δεξιά αφού αρνητικούς χρόνους δεν έχουμε ποτέ. Στο σχήμα έγινε η γραφική παράσταση με αρχή του χρόνου την χρονική στιγμή t=0  και τέλος χρόνου την στιγμή t=2sec φυσικά αν η κίνηση δεν τελειώνει εκεί την επεκτείνουμε προς τα δεξιά.
























Με την ίδια μεθοδολογία εργαζόμαστε σε κάθε περίπτωση όπως και
στο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2ο που ακολουθεί:
σε συνέχεια του προηγούμενου και στην ίδια κίνηση ζητάμε την γραφική παράσταση της θέσης του κινητού μεταξύ των ίδιων χρονικών στιγμών δηλαδή  από  t=0  ως t=2sec.
1o βήμα : ορίζω τον κατακόρυφο άξονα ως άξονα των χ (θέση κινητού) δηλαδή γράφω ψηλά δίπλα στο κατακόρυφο βελάκι το μέγεθός μου και την μονάδα μετρήσεώς του δηλαδή γράφω εκεί  χ(m) και τον οριζόντιο άξονα ως άξονα των t όπου δίπλα στο οριζόντιο βελάκι γράφω t(sec) εφόσον θα δουλέψω με αυτές τις μονάδες του S.I
2ο βήμα: βρίσκω την σχέση χ-t που εδώ από την θεωρία ξέρω ότι είναι η x= u0 t + ½ a t
χ=1* t + ½ *2* t χ=t +t2           →           χ=t2+  t που δείχνει ότι το χ είναι 2ου βαθμού ως προς  t
   και άρα η γραφική παράσταση είναι παραβολή που την σχεδιάζω με τον γνωστό τρόπο,
 δηλαδή αν θέλω ποσοτική γραφική παράσταση βρίσκω 5 ως 8 σημεία της  θέτοντας διάφορες τιμές στο t και την σχεδιάζω





















ενώ αν θέλω ποιοτική γραφική παράσταση σχεδιάζω την μορφή της μόνο όπως παρακάτω:

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Η ισοσκελής υπερβολή y=m/x.

Η πιο απλή περίπτωση υπερβολής είναι  η ισοσκελής υπερβολή  της οποίας η εξίσωση είναι  y=\frac{m}{x}\, όπου m σταθερός αριθμός,,είναι φανερό από την σχέση αυτή ότι τα y και χ είναι αντιστρόφως ανάλογα ποσά.
Αν ο  αριθμός m είναι m >0 τότε  έχει ένα κλάδο στο α και ένα  στο γ τεταρτημόριο συμμετρικούς ως προς το Ο όπως στο σχήμα :

















στο πιο πάνω σχήμα έχουμε την γραφική παράσταση της ισοσκελούς υπερβολής με εξίσωση y=2 χ^-1 δηλαδή  ψι ίσον δυο   επί  χι είς την πλην ένα .
Μπορούμε να κάνουμε πίνακα τιμών θέτοντας κατάλληλες τιμές στο χ ή το ψ ώστε να βρίσκουμε κάθε φορά ακέραιες ή δεκαδικές τιμές στην άλλη μεταβλητή μας, έτσι θέτω χ=1 και έχω ψ=2  ενώ για χ=2 έχω ψ=1 ...όμοια αν θέσω ψ=4 έχω χ=0,5 και για ψ=5 έχω 5=2/χ άρα 5χ=2 και τελικά χ=0,4 κ.ο.κ.
Αν το m μεγαλώσει η γραφική παράσταση απομακρύνεται απο το Ο όπως στο επόμενο σχήμα:






















Αν το m <0 οι κλάδοι ανήκουν στα β και δ τεταρτημόρια όπως στο σχήμα:


















Δοκιμάστε να κάνετε ποιοτικά γραφικές παραστάσεις  και στην συνέχεια κάντε τις ίδιες γραφικές παραστάσεις δημιουργώντας πρώτα πίνακα τιμών θέτοντας κατάλληλες (βολικές) τιμές στο χ ή και το ψ.
y=2 x^-1
y=4x^-1
y=-2 x^-1
y=-4x^-1
Χρήσιμη διεύθυνση για Μαθηματικά : 
http://www.mathsisfun.com/algebra/expanding.html

Αρχειοθήκη ιστολογίου