Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Που πας αδελφέ;(Τουρκικό ντοκυμαντέρ)

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

"Πού πας αδελφέ; Μια ιστορία αποχωρισμού" -Τουρκικό ντοκιμαντέρ για τους Ποντίους της Ορντού
Η νοσταλγία για την πατρίδα που άφησαν πίσω τους, φεύγοντας με την Ανταλλαγή των Πληθυσμών του 1294, αλλά και οι αναμνήσεις των Ποντίων της Ορντού θα "ζωντανέψουν" μέσα από ένα ντοκιμαντέρ, με τίτλο "Πού πάς αδελφέ: Μια Ιστορία Αποχωρισμού" (Κardes Nereye:Bir Ayrilik Oykusu), που υλοποιείται με την υποστήριξη του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού.
Πρόκειται για μία ιδέα του καταγόμενου από την Ορντού, Τούρκου ερευνητή, Ιμπραχίμ Ντίζμαν, την οποία ανέλαβε να υλοποιήσει ο εκδότης Ομέρ Ασάν. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 15 Σεπτεμβρίου, με συνεντεύξεις προσφύγων από την Ελλάδα, που εγκαταστάθηκαν στην Ορντού και θα συνεχιστούν στα μέσα Νοεμβρίου, στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης, με συνεντεύξεις Ορντουλήδων Ποντίων.
"Ξεκινώντας από την ιδέα του Ιμπραχίμ Ντίζμαν και με το σκεπτικό ότι, κανείς μέχρι σήμερα δεν αφηγήθηκε μ' ένα ντοκιμαντέρ την αναγκαστική μετακίνηση των πληθυσμών από τη Μαύρη Θάλασσα στην Ελλάδα, υπέβαλα το σχέδιο στο υπουργείο Πολιτισμού. Ο υπουργός Ερτουγρούλ Γκιουνάι το αντιμετώπισε πολύ θερμά και αποφασίστηκε η υποστήριξη του ντοκιμαντέρ. Κάναμε τα πρώτα γυρίσματα στην Ορντού, με τους τελευταίας γενιάς πρόσφυγες, που ήρθαν στην πόλη από την Ελλάδα. Τούς ρωτήσαμε για τους Ρωμιούς που έφυγαν από την Ορντού. Μάλιστα, συναντήσαμε και την τελευταία αρμενική οικογένεια που απέμεινε στην Ορντού και κάναμε συνεντεύξεις. Τώρα, σχεδιάζουμε να κάνουμε γυρίσματα με τους τελευταίας γενιάς Ορντουλήδες Ποντίους, που εγκαταστάθηκαν στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης και την Κατερίνη. Σκοπός μας είναι, 90 χρόνια μετά την Ανταλλαγή των Πληθυσμών, να παρακολουθήσουμε τις συνέπειες των "τραυμάτων", που άφησε ο μεγάλος ξεριζωμός. Η δομή του ντοκιμαντέρ κινείται πάνω στο τρίπτυχο "αποχωρισμός-φιλία-νοσταλγία"», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ομέρ Ασάν.
Η υπόθεση του ντοκιμαντέρ ξεκινά με την τραγωδία που βιώθηκε με το μεγάλο αποχωρισμό, που άρχισε με την Ανταλλαγή του 1924, ενώ, παράλληλα, μέσα από φωτογραφίες και συνεντεύξεις ξετυλίγεται η νοσταλγία για τους φίλους και τους γείτονες που άφησαν πίσω τους οι Ορντουλήδες Πόντιοι, φεύγοντας για την Ελλάδα. Οι αναμνήσεις των Ποντίων που διώχθηκαν από την Ορντού έφτασαν μέχρι τους δεύτερης και τρίτης γενιάς πρόσφυγες, οι οποίοι αφηγούνται με νοσταλγία τις σχέσεις των προγόνων τους με τους κατοίκους της Ορντού, που άφησαν πίσω τους. «Μ' αυτό το ντοκιμαντέρ θέλουμε να συμβάλουμε στον πολιτισμό της ειρήνης, δίνοντας στο θεατή το μήνυμα ότι, η διαφορετική εθνική καταγωγή δεν υπερισχύει των ανθρώπινων αξιών. Σκοπεύουμε να συμμετάσχουμε με το ντοκιμαντέρ σε διεθνή φεστιβάλ και να το προβάλουμε σε ειδικές προβολές στην Τουρκία και την Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι θα έχει απήχηση», προσθέτει ο Ομέρ Ασάν.

Αναρτήθηκε από Theophilos Kotsidis στο e-pontos
Σχόλιο: φαίνεται πολύ καλή η ιδέα αλλά και η προσπάθεια ,θα περιμένουμε να την δούμε και θα ξαναμιλήσουμε τότε γι αυτήν.
Στη Ματσούκα της Τραπεζούντας.jpg 

2 σχόλια:

  1. Αυτή η "επίθεση" φιλίας και όταν μάλιστα γίνεται από επίσημη Τουρκική αρχή εμένα με βάζει σε σκέψεις.
    Είναι άλλο πράγμα να διατηρείς σχέσεις ατομικές φιλικές(όπως με τους Τούρκους φίλους στα blog's) και άλλο αυτό ,όταν χρηματοδοτείτε από το Υπουργείο Πολιτισμού τους.
    Η είδηση παραδόξως συμπίπτει με την προβολή δύο Τουρκικών σήριαλ (ομολογουμένως Φοβερά Προσεγμένων)
    Τυχαίο ;
    Θα το δούμε σε λίγο.
    Οσο για τον πόνο απέναντι στον ΠΕΡΙΦΑΝΟ Ποντιακό Λαό,άς τους έπιανε νωρίτερα.Σήμερα σχεδόν όλοι όσοι ξεριζώθηκαν δέν υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστές οι επισημάνσεις σου Φώτη,δυστυχώς ο πόντος-η Πόλη-η Μικρασία είναι μια χαμένη υπόθεση(ας είναι η τελευταία για την πατρίδα μας και τον λαό της).
    Ίσως όμως πρέπει να δούμε αυτήν την ¨επίθεση¨φιλιας κατά πόσο είναι πραγματική και αναλόγως να την δεχτούμε ή να πάρουμε τα μέτρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου