Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

To πευκόμελο

Το κοκκοειδές marchalina hellenica  είναι η αιτία της συλογής μελιού (μελιτώματος) από τα πεύκα.
Σύμφωνα με την εμπειρία μου ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ αλλά και την αντίστοιχη των παλιών μελισσάδων πευκόμελο παράγεται :
  • την άνοιξη μέχρι τις 15 Απριλίου οπότε το πεύκο στην κυριολεξία στάζει και υγραίνει το υποκείμενο έδαφος αλλά τότε όπως λένε οι παλιοί : μέλι έχει μελίσσια ποιός έχει ; Για να πάρει κανείς τότε πευκόμελα πρέπει πρώτα να μετακινηθεί νοτιότερα -όπου έχει πρώϊμες ανθοφορίες π.χ αμυγδαλιά  στον Βόλο (Φεβρουάριος)για να έχει πρώιμη παραγωγή γόνου και άρα αύξηση του πληθυσμού, οριακά προλαβαίνει κανείς το πεύκο  με μετακίνηση στα τέλη Φεβρουαρίου στην αμυγδαλιά στον κάμπο της Τριανταφυλλιάς Σερρών και στην συνέχεια αρχές Απριλίου μετακίνηση στο πεύκο.
  • αρχές καλοκαιριού του Αη Γιάννη (24η Ιουνίου η γιορτή του Αη Γιάννη ) έχουμε ένα μικρό βάρεμα σε διάρκεια 4-5 ημερών αλλά μερικές φορές με έντονη μελιτοέκκριση !
  • στο τέλος του καλοκαιριού έχουμε το 1ο βάρεμα (όπως το αποκαλούν οι παλιοί ) με διάρκεια 15 ημερών (συνήθως 15 -30 Αυγούστου)
  • στις αρχές του φθινόπωρου (συνήθως από 20 Σεπτεμβρίου) έχουμε το 2ο και μεγάλο βάρεμα .Μεγάλο και σε διάρκεια αφού δεν κάνει διακοπή παρά μόνο μετά την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αλλά μεγάλο και σε απόδοση !
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
 1. Η διακοπή των μελιτοεκκρίσεων του πεύκου μέσα στον Σεπτέμβρη (συνήθως στο 1ο 15θήμερο)οφείλεται  στην αλλαγή περιβλήματος του παρασίτου των πεύκων, του κοκκοειδούς Marchalina hellenica, (στάδιο έκδυσης του κοκκοειδούς), στάδιο κατά το οποίο δεν τρέφεται και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν μελιτοεκκρίσεις.
2. Η μελιτοέκκριση δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την υγρασία , η συσχέτιση της παραγωγής με την βροχή έχει να κάνει με την ύπαρξη γύρης στο περιβάλλον και άρα με το κράτημα της δύναμης της κυψέλης σε αξιόλογα επίπεδα.

4 σχόλια:

  1. Χρήστο μάλλον το πρώτο βάρεμα είναι 15-30 Αυγούστου γράφεις Σεπτέμβρη κατά λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλεξ
    ευχαριστώ για την σωστή παρατήρηση(φταίει ...ο δαίμων του τυπογραφείου ).
    Την ανάρτηση αυτήν την έκανα με αφορμή το προηγούμενο σχόλιό σου σχετικά με τις πληροφορίες της ζυγαριάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρήστο όσον αφορά το ανοιξιάτικο πεύκο λένε ότι είναι μεγάλο ρίσκο για τα μελίσσια γιατί αν δεν δώσει θα έχουν πρόβλημα πάντως αν δώσει η μελιτοφορία είναι πολύ έντονη, εγώ δεν πάω την άνοιξη αν και αρχίζω να το σκέφτομαι γιατί φέτος πήγα και είδα τα μελίσσια και πήρα μια ιδέα ,λένε ακόμα ότι η ποιότητα του ανοιξιάτικου πεύκου είναι κατώτερη από του φθινοπωρινού ισχύει αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άλεξ
    το πευκόμελο της άνοιξης είναι ίδιο με του καλοκαιριού ή του φθινόπωρου αλλά συλλέγεται ΜΟΝΟ από φτασμένα σε πληθυσμό μελίσσια.
    Είναι απίστευτο όμως μελίσσια με μικρό ή μεσαίο πληθυσμό δεν ΑΚΟΥΜΠΑΝΕ το πεύκο ακόμα κι αν στάζει! ψάχνουν για ανθόμελα που προφανώς απαιτούνται για το τάισμα του γόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου