Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Πολλαπλασιάστε εύκολα την λεμονιά σας !




Η λεμονιά στο σχήμα μου κόστισε 50 ευρώ επειδή είχε 3-4 λεμόνια και επειδή είναι αειφόρος αφού ανθίζει όλο τον χρόνο και συνυπάρχουν οι καρποί με τα λουλούδια.



Στις φωτογραφίες φαίνεται η απλή διαδικασία που απαιτείται για να αποκτήσουμε πολλές - πολλές λεμονιές από μια μητρική .
Λυγίζουμε ένα κλαδί προς τα κάτω αφού πρώτα το χαράξουμε με ένα μαχαίρι στην ελεύθερη άκρη του και το εισάγουμε μέσα σε ένα μπουκάλι νερού 500 ml, γεμίζουμε το μπουκάλι με ελαφρύ χώμα (πχ φυτόχωμα ) και ρίχνουμε από το στόμιο 50-100 γραμμάρια νεράκι ώστε να είναι υγρό το χώμα (όχι λάσπη).
Δένουμε προσεκτικά το μπουκάλι στα κλαδιά ώστε να μην κουνιέται με το παραμικρό και περιμένουμε 2-3 μήνες μέχρι να βγάλει ρίζες από την κάτω άκρη του (έξω από το μπουκάλι θα βγάλει φύλλα και ίσως και άνθη),κόβουμε το φυτό από την πάνω άκρη του ώστε να απομακρυνθεί από την μάννα του και το μεταφυτεύουμε κόβοντας πρώτα με ένα ψαλίδι το μπουκάλι κατά μήκος( από πάνω προς τα κάτω όπως φαίνεται στην φωτογραφία).
Η εργασία αυτή μπορεί να γίνει ταυτόχρονα σε πολλά κλαδιά στο ίδιο φυτό ή σε διαφορετικά φυτά.

Δυστυχώς το πείραμα απέτυχε (λόγω σφάλματος ),δείτε την νέα ανάρτηση  με ημερομηνία 23-8-2011
και τίτλο Πολλαπλασιάστε την λεμονιά σας με εναέρια καταβολάδα.
Το πείραμα συνοδεύεται με φωτογραφίες , είναι σε εξέλιξη και υπάρχει αισιοδοξία για ...αίσιο τέλος!

7 σχόλια:

  1. Χρήστο, γιατί τινάξαμε τα πέταλα (φύλλα);
    Πάντως την βλέπω εμβολιασμένη στη γλάστρα. Ρώτησες μήπως για το υποκείμενο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλαράκι θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με τον πολλαπλασιασμό της λεμονιτσα σου!!! Όχι πως είναι λάθος σαν τρόπος πολλαπλασιασμού αλλά επειδή η λεμονιά αν δεν εμβολιαστεί σε νεραντζιά ή άλλο υποκείμενο ανθεκτικό σε ασθένειες όπως η κορυφοξερα και άλλες αρρώστιες…….. τότε θα δεις το καμάρι σου να ξεραίνετε και όλο σου ο κόπος να πηγαίνει άδικα!!!! Αλλά να ρωτήσω και κάτι άλλο !!! ανάποδα θα βγάλει ρίζες ???? από πάνω προς τα κάτω???μου φαίνετε λίγο κουφό μιας και δεν το έχω ξαναδεί με αυτόν τον τρόπο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Royalgallo
    χάσαμε από την αρχή στην μεταφύτευση αρκετά φύλλα επειδή η γλάστρα είχε μέσα οργανική κοπριά που δεν ήταν έτοιμη (την παρασκεύασα από τα πράσινα σκουπίδια της κουζίνας αλλά πέρασαν μονο 4 μήνες ενώ θέλει πάνω από 8 και δεν κάνει για μπαλκόνι αυτή η δουλειά).
    Αφού άντεξε η λεμονιά όλα καλά, τώρα έβγαλε φύλλα και θα την ξαναδείς όταν ετοιμαστεί το νέο φυτό.
    Chaniabee !!!! οι ρίζες θα βγουν από κάτω , στον πάτο του μπουκαλιού-που το παράξενο, έπρεπε να βγουν προς τα πάνω μήπως;εξάλλου μικρή σημασία έχει αυτό -κάνε ένα πείραμα και θα το δεις:δέσε μια γλάστρα ανάποδα (τα φύλλα προς τα κάτω και τις ρίζες προς τα πάνω )θα δεις ότι τα φύλλα θα γυρίσουν προς τα πάνω και οι ρίζες προς τα κάτω και στο τέλος θα βγουν από το χώμα θαρρείς και τα έλκει η βαρύτητα ! τον τρόπο αυτόν αναπαραγωγής τον άκουσα από ένα παππού - αν το πείραμα αποτύχει τότε θα έχεις ίσως δίκαιο - εγώ δεν είμαι ξερόλας αλλά είμαι ανοιχτός στην γνώση...αυτά περί φυλλοξήρας κλπ δεν μου λένε τίποτε ( τα σταφύλια μου τα εξασφαλίζω με φυτά που έκανα με κλαδάκια από διάφορες ποικιλίες εδώ και 9 χρόνια και δεν έχασα ούτε ένα παρά τα λεγόμενα ωρισμένων περί της αναγκαιότητας άγριου υποκειμένου) .
    Καλή Ανάσταση σε όλους σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρήστο εχεις καμια αλλη foto απο την λεμονια τωρα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητοί μου φίλοι
    2 μήνες μετά το πείραμα δεν είδα καποια μεταβολή στο μπουκάλι και θεώρησα το πείραμα αποτυχημένο , μόλις όμως χάλασα το μπουκάλι είδα μια κάτασπρη ρίζα μήκους 7-8 πόντων μέσα στο χώμα ...έτσι τώρα (15 -11-2010) έβαλα στην γλάστρα με ίδιο τρόπο 2 μπουκάλια νερού και την άνοιξη θα σας δείξω τα αποτελέσματα πριν τα βγάλω από την λεμονιά μου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελικά τι έγινε με τις νέες λεμονιές; Πέτυχε το πείραμα.

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου